Σύνταξη: tourismtoday.gr
Σε διαβούλευση βρίσκεται η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για το επενδυτικό σχέδιο «Ανέγερση Boutique Hotel 5* και παραθεριστικών κατοικιών στην περιοχή Πικρί Νερό της νήσου Ίου του νομού Κυκλάδων» της εταιρείας «ΝΕΡΟ Ανώνυμη Ξενοδοχειακή και Τεχνική Εταιρεία».
Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ και σε πλήρη λειτουργία η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 130 άμεσες θέσεις εργασίας και περίπου 700 έμμεσες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης του νησιού. Σημειώνεται ότι το project, που θα αναπτυχθεί σε ένα ακίνητο 931 στρεμμάτων, έχει ενταχθεί από τον Ιούλιο του 2020 στις Στρατηγικές Επενδύσεις.
Μέτοχος της εταιρείας, στόχος της οποίας είναι η ποιοτική ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος του κυκλαδίτικου νησιού, είναι ο επιχειρηματίας Αγγελος Μιχαλόπουλος, γνωστός ως ο «λύκος της Wall Street».
Τι προβλέπει το project
Στόχο του ΕΣΧΑΣΕ αποτελεί η δημιουργία ενός συγκροτήματος ήπιας ανάπτυξης με συμβατές και συμπληρωματικές χρήσεις και αλληλοτροφοδοτούμενες λειτουργίες. Το συγκρότημα αυτό αναμένεται να λειτουργήσει ως ένα σύνολο ιδιαιτέρως ήπιας τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης, που αντιστρατεύεται την ανεξέλεγκτη κατάτμηση γης και άναρχη/διάσπαρτη ανοικοδόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές σε ένα κυκλαδίτικο νησί, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον στο εγχείρημα.
Εντός του συγκροτήματος, θα αναπτυχθούν δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν τον τρόπο ζωής και το κλίμα των Κυκλάδων, δηλαδή, αξίες που αναζητούν οι σύγχρονοι «ταξιδευτές» της κατηγορίας αυτών που αποφεύγουν τους «κορεσμένους διεθνείς κοσμοπολίτικους προορισμούς».
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου προτείνεται η δημιουργία μίας ζώνης ανάπτυξης «Μικτής Χρήσης» εντός της οποίας θα αναπτυχθεί, αφενός ένα Πρότυπο «Παραθεριστικό-Τουριστικό Χωριό» (Π-ΤΧ) που θα αποτελέσει την πρώτη εφαρμογή του θεσμού του Π-Τ.Χ στις Κυκλάδες, και αφετέρου η γενική χρήση «Τουρισμού – Αναψυχής», μέσω ενός συγκροτήματος εγκαταστάσεων υψηλών προδιαγραφών (Ξενοδοχείο και Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες σε συνδυασμό με εξειδικευμένες υπηρεσίες αναψυχής υψηλών προδιαγραφών).
Η επένδυση φιλοδοξεί να συμβάλει καθοριστικά στην «μετατροπή της Ίου σε έναν διεθνούς φήμης προορισμό πολυτελούς τουρισμού», αναδεικνύοντας την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του νησιού και κατατάσσοντας το στους σημαντικούς προορισμούς για την συγκεκριμένη αγορά, στοχεύοντας σε επισκέπτες με πολύ υψηλά εισοδήματα. Το προσφερόμενο στο νησί τουριστικό προϊόν, πέρα από το δίδυμο «Ήλιος και Θάλασσα», προβλέπεται να εμπλουτιστεί με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, ακολουθώντας πιστά τις κύριες τάσεις της αγοράς του πολυτελούς τουρισμού (παροχή προσωποποιημένων υπηρεσιών, ιδιωτικότητα, ευεξία, αυθεντικότητα, επαφή με ιδιαίτερες εμπειρίες, περιβαλλοντικές δράσεις, αγροτουρισμός) σε συνδυασμό με τα κύρια χαρακτηριστικά του ελληνικού τουριστικού προϊόντος (άριστες κλιματολογικές συνθήκες, παραθαλάσσιος τουρισμός, ασφάλεια, σημαντικά αρχαιολογικά, ιστορικά & πολιτιστικά αξιοθέατα, ιδιαίτερη γαστρονομία κ.λπ.).
Οι δύο ζώνες
Με βάση τον σχεδιασμό της εταιρείας, το project, το οποίο θα είναι ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, θα διακρίνεται σε δύο Ζώνες Υποδοχής, στις οποίες καθορίζονται χρήσεις σύμφωνα με το γενικό προορισμό της καθεμίας ως εξής:
- Ζώνη Υποδοχής 1: «Παραθεριστικού – Τουριστικού Χωριού Π-ΤΧ». Η επιφάνεια της ζώνης ανέρχεται σε 227.506,34 τ.μ. και σε αυτή προβλέπονται ειδικές χρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, δύνανται να αναπτυχθούν παραθεριστική κατοικία, τουριστικοί λιμένες (μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών), ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα, γυμναστήρια κ.λπ.), κέντρα αναζωογόνησης (spa), εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, εμπορικά καταστήματα και χώροι συνάθροισης κοινού.
- Ζώνη Υποδοχής 2: «Τουρισμός – Αναψυχή Τ-Α». Η επιφάνεια της ζώνης ανέρχεται σε 166.921,83 τ.μ. και σε αυτή προβλέπονται ειδικές χρήσεις.
Σε αυτό το κομμάτι της έκτασης μπορούν να δημιουργηθούν τουριστικά καταλύματα (κύρια και μη κύρια, σύνθετα τουριστικά καταλύματα κλπ.), ειδικές τουριστικές υποδομές και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις (συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, υδροθεραπευτήρια κλπ.), τουριστικοί λιμένες, όπως μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης κοινού, χώροι εστίασης, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης, αναψυχής, χώροι στάθμευσης (κτίρια – γήπεδα), εγκαταστάσεις εκθεσιακών χώρων και ελικοδρόμιο.