Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία, θα απαγορεύσει την κατασκευή σε νέα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καταλύματα, στην μάχη κατά του overtourism.

Στόχος της πόλης είναι να προωθήσει μια πιο βιώσιμη τουριστική προσέγγιση και το μέτρο ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ ήδη από το επόμενο έτος.

Η απόφαση δεν αφορά αποκλειστικά το Σαν Σεμπαστιάν, καθώς η Πάλμα ντε Μαγιόρκα έγινε η πρώτη στην Ισπανία που απαγόρευσε την Airbnb το 2018 ως μέρος των προσπαθειών περιορισμού του υπερτουρισμού. Παρόμοια μέτρα έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές τοποθεσίες.

Οι τουρίστες συρρέουν στο Σαν Σεμπαστιάν λόγω της επιρροής του αρχαίου βασκικού πολιτισμού που κάνει την πόλη ελκυστική.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο δήμαρχος του Σαν Σεμπαστιάν, Eneco Goya, είπε ότι ορισμένες περιοχές της πόλης θα χαρακτηριστούν ως «κορεσμένες».
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι υπάρχει ήδη άφθονη προσφορά σε καταλύματα διακοπών για ταξιδιώτες.

Το μέτρο δεν πρόκειται να επηρεάσει τα ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανοίξει. Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης στο κέντρο της πόλης είναι πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές δωματίων.

Αν και ο μεγάλος όγκος τουριστών συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της πόλης, το μέτρο έχει ληφθεί λόγω της υψηλής αναλογίας τουριστών προς κατοίκους της πόλης, με δέκα τουρίστες για κάθε 100 ντόπιους.

Ο μαζικός τουρισμός έχει οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις, όπως υποβάθμιση της ποιότητας τόσο της τοπικής κουζίνας όσο και του πολιτισμού.

Η εισροή τουριστών επηρέασε τους ντόπιους, οδηγώντας τους σε διαμαρτυρίες κατά του τουρισμού με συνθήματα «πήγαινε σπίτι» γραμμένα σε εμφανή σημεία, σε ορόσημα και γέφυρες σε όλη την πόλη.

Η νέα πρωτοβουλία αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης και δεν αποτελεί πλήρη απαγόρευση του τουρισμού, όπως τονίζουν οι αρχές.