Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Γκέτεμποργκ στην Σουηδία, βραβεύτηκε έξι φορές ως ο παγκόσμιος βιώσιμος προορισμός και το 2021 ανακηρύχθηκε η καλύτερη βιώσιμη διαμονή στην πόλη στον κόσμο.

Τώρα το Τουριστικό Συμβούλιο Δυτικής Σουηδίας τον κατατάσσει για άλλη μία φορά στην κορυφαία περιοχή για τις πιο βιώσιμες και πλούσιες σε εμπειρία διακοπές, με ελάχιστες εκπομπές CO2 στα «Climate-Smart Holidays».

«Με το «Climate-Smart Holidays», θέλουμε να δείξουμε ότι είναι δυνατό να ταξιδεύετε στην Σουηδία, να ζείτε πολυτελώς και ταυτόχρονα να είστε έξυπνοι για το κλίμα.

Θέλουμε να προσφέρουμε βιώσιμες και αξέχαστες διακοπές, γεμάτες εμπειρίες που οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν με ήσυχη τη συνείδησή τους», λέει η Marie Linde, Αντιπρόεδρος του Τουριστικού Συμβουλίου Δυτικής Σουηδίας.

Τα πέντε καταλύματα στη Δυτική Σουηδία που συμμετέχουν στο concept είναι: Erikson Cottage, Lugnåsberget Ekohotell, Swedish Country Living, Inforest και Dalslands Aktiviteter.

Σε όλες είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις τα πάντα είναι βιώσιμα. Από διαμονή, φαγητό και δραστηριότητες μέχρι μεταφορές.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κάθε επισκέπτη έχουν υπολογιστεί χρησιμοποιώντας την αριθμομηχανή κλίματος στη διεύθυνση www.travelandclimate.org.

  • Οι εκπομπές και των πέντε συμμετεχόντων ακινήτων ανά βραδιά επισκέπτη είναι μεταξύ 0,2 και 1,4 κιλά ισοδύναμα διοξειδίου του άνθρακα – σε σύγκριση με 6,8 κιλά για ένα μέσο σουηδικό ξενοδοχείο.
  • Συνιστάται οι επισκέπτες να φτάσουν με τρένο και στη συνέχεια να παραληφθούν από το σιδηροδρομικό σταθμό για μεταφορά με ηλεκτρικό αυτοκίνητο για το τελευταίο σκέλος.

Τα φιλικά προς το κλίμα καταλύματα, χρησιμοποιούν ηλιακούς συλλέκτες και πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, ανακυκλωμένα οικοδομικά υλικά και ξυλεία από το δικό τους δάσος, χρησιμοποιούν νερό από τα πηγάδια τους, απορρίμματα κομποστοποίησης, ταξινόμηση και ανακύκλωση απορριμμάτων και χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα καθαρισμού.
Επιπλέον, διαθέτουν βιολογικά λαχανικά τοπικής καλλιέργειας και κρέας από κοντινές φάρμες.

Σε συνδυασμό με φιλικά προς το περιβάλλον καταλύματα, το φυσικό περιβάλλον της Σουηδίας την καθιστά ιδανικό μέρος για υπαίθριες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδηλασία και καγιάκ, ο τόσο ανοιχτός χώρο και το περίφημο σουηδικό «Allemansrätten» το δικαίωμα της δημόσιας πρόσβασης, οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν το δραστηριότητες σε στενή αρμονία με τη φύση, δημιουργώντας μόνιμες αναμνήσεις.