Σύνταξη tourismtoday.gr

Το δημοτικό συμβούλιο του Πενίς στην Πορτογαλία έδωσε το “πράσινο φως” για τουριστικό φόρο ενός ευρώ σε διανυκτερεύσεις για να αντισταθμίσει το overtourism στην περιοχή Λεϊρία.

Θα ισχύει για διανυκτερεύσεις σε μια σειρά καταλυμάτων, όπως ξενοδοχεία, ξενώνες, ξενοδοχεία διαμερισμάτων, τουριστικά χωριά, θέρετρα, τοπικά καταλύματα, τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς και κάμπινγκ και πάρκα τροχόσπιτων.

Ωστόσο, η πρόταση θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση 30 ημερών. Η εφαρμογή του φόρου αποσκοπεί στη μείωση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής πίεσης στις υποδομές του δήμου από τον υπερτουρισμό, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα του δήμου στο περιφερειακό πλαίσιο.

Όσοι δήμοι της Πορτογαλίας εφαρμόζουν τουριστικό φόρο έχουν συνολικά έσοδα 21,4 εκατομμυρίων ευρώ σε τέσσερις μήνες, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο και ολοκληρώνοντας στα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους.
Από αυτό το ποσό, μόνο η Λισαβόνα αντιπροσώπευε 13,6 εκατ. ευρώ σε είσπραξη φόρων.

Σύμφωνα με την Portugal Resident, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στη χώρα παρουσίασαν αύξηση 41% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.