της Εύας Οικονομάκη

Το «πράσινο» φως από το περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας πήρε τις προηγούμενες ημέρες η τουριστική επένδυση, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, της αραβικών συμφερόντων εταιρείας «ΑΡ ΕΣ ΑΡ ΗΓΚΛ ΡΙΖΟΡΤ ΕΥΒΟΙΑ Μ.ΕΠ.Ε.» που βρίσκεται στον δήμο Καρύστου, στη νότια Εύβοια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, γνωμοδότησε με ευρεία πλειοψηφία υπέρ της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για τη «Δημιουργία σύνθετης τουριστικής επένδυσης τύπου resort στον δήμο Καρύστου, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση μίας από τις επενδύσεις που τα τελευταία χρόνια παρέμεναν «παγωμένες».

Η επένδυση RSR Eagle Resort, στόχος της οποίας είναι η προσέλκυση ταξιδιωτών μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, αναμένεται να αναδείξει έτι περαιτέρω το τουριστικό προφίλ της Καρύστου και της Εύβοιας εν γένει, αναβαθμίζοντας το προσφερόμενο προϊόν και παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας, προβλέπεται η ανάπτυξη ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, 400 παραθεριστικών κατοικιών, τουριστικού λιμένα, κέντρου ευεξίας, συνεδριακού κέντρου και βοηθητικών υποδομών σε μία ιδιόκτητη έκταση 1.667,2 στρεμμάτων, η οποία είχε αγοραστεί για τον σκοπό αυτό στη θέση Σπηλιά της πρώην Κοινότητας Πλατανιστού Καρύστου. Συγκεκριμένα, το ακίνητο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η επένδυση βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του Νομού Ευβοίας, στη θέση «Σπηλιά – Μπούρος» και ανήκει διοικητικά στην κτηματική περιφέρεια της Τοπικής Κοινότητας Πλατανιστού της Δημοτικής Ενότητας Καρύστου του Δήμου Καρύστου.

Από την επένδυση αυτή, η οποία είναι η μεγαλύτερη που πραγματοποιείται στην Εύβοια και μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, αναμένεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 220 νέες θέσεις εργασίας.

Το έργο θα αναπτυχθεί σε τρεις ζώνες, τη ΖΩΝΗ Α: Παραθεριστικό – Τουριστικό Χωριό, τη ΖΩΝΗ Β: Τουρισμός – Αναψυχή και τη ΖΩΝΗ Γ: Προστασία φυσικού και πολιτιστικού τοπίου. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου, η εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας σε τομείς που σχετίζονται με την κατασκευή (δραστηριότητες του κατασκευαστικού τομέα, λατομεία κ.λπ.) αλλά και με τη λειτουργία της επένδυσης (προμήθειες τοπικών προϊόντων και αγαθών, παρεχόμενες υπηρεσίες, τέλη, αντισταθμιστικά οφέλη κ.λπ.). «Η αύξηση της απασχόλησης στους τομείς αυτούς, θα μειώσει την ανεργία και θα συμβάλει στην ανάσχεση της μείωσης και γήρανσης του τοπικού πληθυσμού. Επιπρόσθετα, μέσω του ΕΣΧΑΣΕ προωθούνται πρακτικές αειφορίας και πράσινης ανάπτυξης (π.χ. βιοκλιματικός σχεδιασμός, προώθηση χρήσης ΑΠΕ, ανακύκλωση κ.λπ.)», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου

Είχε προηγηθεί δύο μήνες πριν η θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καρύστου στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της συγκεκριμένης τουριστικής επένδυσης, με τον δήμαρχο Καρύστου, Λευτέρη Ραβιόλο, να σημειώνει ότι «η προσπάθεια ετών σε συνδυασμό με τη σταθερή μας απόφαση για εξωστρέφεια και ισχυρή ισόρροπη τοπική ανάπτυξη για τους πολλούς αποδίδει».

«Το έργο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στην Εύβοια και μία από τις μεγαλύτερες σε όλη τη χώρα, αναμένεται να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της περιοχής και να ενισχύσει σημαντικά την τοπική κοινωνία και οικονομία, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες», προσέθεσε ο δήμαρχος Καρύστου.

Λίγες ημέρες πριν από τη θετική γνωμοδότηση του δήμου, είχε τεθεί σε διαβούλευση από τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο σχετικός φάκελος της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, βασικός στόχος του ΕΣΧΑΣΕ είναι να αποτελέσει πρότυπο τουριστικό και οικολογικό προορισμό. Κατά τον σχεδιασμό του λαμβάνονται υπόψη οι βασικές αρχές της αειφορίας και της πράσινης ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ενταχθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων στη διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων (fast track) από τον Ιούλιο του 2016.