Ταξιδιωτικό μοντέλο φαίνεται να αλλάζουν οι Κινέζοι τουρίστες για τα επόμενα χρόνια. Τα ομαδικά πακέτα διακοπών και οι ημι-οργανωμένες εκδρομές (προσαρμοσμένες σύμφωνα με τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών) αναδεικνύονται ως κύριες τάσεις έως το 2030.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης, China Outbound Tourism Handbook 2023 που εξερευνά τις αναδυόμενες τάσεις και προοπτικές του κινεζικού τουρισμού.

Η ζήτηση για τα ομαδικά ταξιδιωτικά πακέτα, που έως τώρα ήταν και ο δημοφιλέστερος τρόπος ταξιδιού των Κινέζων τουριστών, αναμένεται να μειωθεί.

Με εξαίρεση τους πολίτες που θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά και προέρχονται από μικρότερου μεγέθους πόλεις της χώρας, η πλειονότητα των τουριστών θα αναζητήσει την ευελιξία και την ελευθερία στον ταξιδιωτικό σχεδιασμό της.

Ήδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας λιγότερο από το 10% των Κινέζων τουριστών σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν ομαδικά ταξίδια στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι οι ημι-οργανωμένες εκδρομές, προσαρμοσμένες στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, θα γίνουν η νέα αδιαμφισβήτητη τάση.

Ως εκ τούτου οι παγκόσμιοι προορισμοί καλούνται να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους όσον αφορά στο νέο κύμα Κινέζων επισκεπτών. Θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που προβλέπουν ότι τα οργανωμένα ταξίδια θα είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος.

Η έκθεση, προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι ο αριθμός των εξερχόμενων ταξιδιών που θα πραγματοποιήσουν οι Κινέζοι τουρίστες θα αυξηθεί, από 170 εκατομμύρια το 2019, σε 228 εκατομμύρια το 2030. Το ορόσημο των 200 εκατομμυρίων ετήσιων διασυνοριακών μετακινήσεων από την Κίνα εκτιμάται ότι είναι πιθανό  να επιτευχθεί το 2028.