Tην Τρίτη 13 Ιουνίου 2023 η Ε.Ε. παρουσίασε μια νέα δέσμη μέτρων για την αξιοποίηση και την ενίσχυση των θεμελίων του ενωσιακού πλαισίου για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο στόχος της δέσμης μέτρων που παρουσιάστηκαν είναι να διασφαλιστεί ότι το πλαίσιο της Ε.Ε. για τη βιώσιμη χρηματοδότηση εξακολουθεί να στηρίζει τις επιχειρήσεις και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ιδιωτική χρηματοδότηση έργων και τεχνολογιών μετάβασης.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εισάγει πρόσθετες δραστηριότητες στην ταξινομία της Ε.Ε. και προτείνει νέους κανόνες για τους παρόχους περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση αξιολογήσεων, οι οποίοι θα αυξήσουν τη διαφάνεια στην αγορά βιώσιμων επενδύσεων.

Η δέσμη μέτρων έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι το πλαίσιο για τη βιώσιμη χρηματοδότηση λειτουργεί για τις εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στη μετάβασή τους στη βιωσιμότητα.

Αξίζει ιδιαίτερης μελέτης οι κατά εξουσιοδότηση πράξεις σχετικά με την ταξινομία της Ε.Ε. που περιλαμβάνουν ένα νέο σύνολο κριτηρίων ταξινόμησης της Ε.Ε. για τις οικονομικές δραστηριότητες που συμβάλλουν σημαντικά σε έναν ή περισσότερους από τους μη κλιματικούς περιβαλλοντικούς στόχους, και συγκεκριμένα: βιώσιμη χρήση και προστασία των υδάτινων και των θαλάσσιων πόρων, μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης, προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων

Στο παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού για την ταξινομία σημειώνουμε για τους παραγωγούς των πλαστικών συσκευασιών τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου, που καθορίζουν πότε η δραστηριότητα συμβάλλει ουσιαστικά στη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία:

Συμμόρφωση με ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

Χρήση κυκλικής πρώτης ύλης: έως το 2028, τουλάχιστον το 35% του προϊόντος συσκευασίας κατά βάρος αποτελείται από ανακυκλωμένο υλικό μετά την κατανάλωση (PCR) για ευαίσθητες συσκευασίες χωρίς επαφή και τουλάχιστον 10% για συσκευασίες ευαίσθητες στην επαφή.

Από το 2028, τουλάχιστον το 65% του προϊόντος συσκευασίας κατά βάρος αποτελείται από ανακυκλωμένο υλικό μετά την κατανάλωση (PCR) για ευαίσθητες συσκευασίες χωρίς επαφή και τουλάχιστον το 50% για ευαίσθητο στην επαφή.

Σχεδιασμός για επαναχρησιμοποίηση: το προϊόν συσκευασίας έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε ένα σύστημα επαναχρησιμοποίησης και πληροί τις απαιτήσεις για τη χρήση κυκλικής πρώτης ύλης.

Χρήση πρώτων υλών βιολογικών αποβλήτων: τουλάχιστον το 65% του προϊόντος συσκευασίας κατά βάρος αποτελείται από βιώσιμες πρώτες ύλες βιολογικών αποβλήτων.

2. Το προϊόν συσκευασίας είναι ανακυκλώσιμο στην πράξη και σε κλίμακα. Το προϊόν συσκευασίας αποδεικνύει την ανακυκλωσιμότητα στην πράξη και σε κλίμακα με τη συμμόρφωση με ένα σύνολο κριτηρίων (παράγραφοι 2.1 και 2.2).

3. Όταν παράγεται το υλικό συσκευασίας, ορισμένες ουσίες που παρουσιάζουν επικίνδυνες ιδιότητες δεν προστίθενται στην πρώτη ύλη (παράγραφος 3).

4. Κομποστάσιμα πλαστικά υλικά σε εφαρμογές συσκευασίας χρησιμοποιούνται μόνο για πολύ ελαφριές πλαστικές σακούλες μεταφοράς. σακούλες για τσάι, καφέ ή άλλα ποτά. τσάι, καφές ή άλλα επιθέματα ποτών και κολλώδεις ετικέτες προσαρτημένες σε φρούτα και λαχανικά. (παράγραφος 4.)

Τέλος αναφέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού ενέκρινε το προτεινόμενο κείμενο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες για να εξετάσουν το έγγραφο και να αντιταχθούν σε αυτό. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ταξινόμησης, και τα δύο ιδρύματα μπορούν να ζητήσουν επιπλέον δύο μήνες χρόνου ελέγχου. Ωστόσο, δεν μπορούν να προτείνουν την τροποποίησή του εν λόγω κειμένου.