Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τέλος βάζει το Άμστερνταμ στα τουριστικά λεωφορεία από 7,5 τόνους και πάνω από το κέντρο της πόλης.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, δεν θα μπορούν πλέον να εισέρχονται στον περιφερειακό δρόμο S100 γύρω από το κέντρο της πόλης.
Θα παρκάρουν σε ειδικά σημεία έξω από το Άμστερνταμ, από όπου οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Τα τουριστικά λεωφορεία είναι χρήσιμα για τη μεταφορά τουριστών σε πολιτιστικούς χώρους της πόλης.
Όμως, 300 με 450 πούλμαν την ημέρα είναι πάρα πολλά για το κέντρο, όπου υπάρχει λίγος χώρος. Θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό από το επόμενο έτος», δήλωσε η Melanie van der Horst, υπεύθυνη στο δήμο Άμστερνταμ για την κυκλοφορία και τις συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με τις αρχές του Άμστερνταμ, τα μεγάλα τουριστικά λεωφορεία προκαλούν προβλήματα στους ντόπιους.
Δημιουργούν χάος στα στενά δρομάκια που κινούνται και κάνουν την κυκλοφορία λιγότερο ασφαλή για ποδηλάτες και πεζούς.
Είναι πολύ βαριά για τις γέφυρες και τις αποβάθρες και εκπέμπουν πολλά επιβλαβή αέρια ενώ περιμένουν τους επιβάτες με τις μηχανές τους σε λειτουργία.

Για να μην μεταφέρονται απλώς αυτά τα προβλήματα σε άλλα μέρη της πόλης, το Άμστερνταμ εργάζεται σε επιπλέον σημεία παραλαβής και αποβίβασης και βελτιώνει τα υπάρχοντα.

«Εργαζόμαστε επίσης για χώρους στάθμευσης σε σταθμούς, από όπου οι επισκέπτες μπορούν να πάνε στο κέντρο της πόλης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς», ανέφερε ο δήμος.

Ωστόσο θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις στην απαγόρευση. Η πόλη θα εξακολουθεί να επιτρέπει τουριστικά λεωφορεία στις Weesperstraat, Valkenburgerstraaat και Kattenburgerstraat, όπου βρίσκονται πολλοί πολιτιστικοί οργανισμοί.