Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα τουριστικά hotspot του Νεπάλ απαγόρευσαν την χρήση του TikTok σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τα ενοχλητικά «πλήθη selfie» και «να αποκαταστήσουν την ειρήνη σε ιερούς χώρους.»

Αν και τα βίντεο στη δημοφιλή εφαρμογή μπορεί να είναι μόλις 15 δευτερόλεπτα, πάρα πολλοί επισκέπτες ποζάρουν και χορεύουν μπροστά σε θρησκευτικά αξιοθέατα όπως ο βουδιστικός ναός στο Κατμαντού, Boudhanath Stupa.

Οι πινακίδες «No TikTok» έχουν ανέβει στους βουδιστικούς χώρους προσκυνήματος Lumbini, στο ναό Ram Janaki στο Janakpur και στο ναό Gadhimai στη Bara τους τελευταίους μήνες.

«Η δημιουργία TikTok παίζοντας δυνατή μουσική δημιουργεί ενόχληση για τους προσκυνητές από όλο τον κόσμο που έρχονται στη γενέτειρα του Γκαουτάμα Βούδα, λέει ο Sanuraj Shakya, εκπρόσωπος του Lumbini Development Trust που διαχειρίζεται τα ιερά στο Lumbini.

Έχουμε απαγορεύσει την χρήση TikTok μέσα και γύρω από τον ιερό κήπο, όπου βρίσκονται οι κύριοι ναοί».

Ωστόσο στο Νεπάλ, δεν είναι μόνο τοποθεσίες θρησκευτικού και ιστορικού ενδιαφέροντος που τράβηξαν τα βλέμματα των Tiktokers.

Τα χωράφια στο νότο έχουν επίσης θεωρηθεί ένα καλό σκηνικό για ορισμένους influencers, που δημιουργούν προβλήματα στους αγρότες πατώντας τις καλλιέργειες.

Οι Tiktokers έχουν κατηγορηθεί ακόμη και για κυκλοφοριακή συμφόρηση, όταν συνέρρευσαν σε έναν δρόμο διακοσμημένο με πολύχρωμες ομπρέλες στο Κατμαντού, σχεδιασμένες για να δελεάζουν τους τουρίστες μετά την ύφεση του COVID.

Πέρυσι η επιτροπή διαχείρισης του Boudhanath -όπου οι προσκυνητές περπατούν δεξιόστροφα κάτω από τα προστατευτικά μάτια του Βούδα- τοποθέτησε κάμερες CCTV για να αποκρούσει τους δημιουργούς περιεχομένου. Φρουροί ασφαλείας προσήχθησαν επίσης για να επιβάλουν τους κανόνες τον Μάρτιο του 2021.