Ο δρόμος για την επιστροφή της κρουαζιέρας  ήταν εξαιρετικά μακρύς. Οι εταιρείες πέρασαν τον τελευταίο χρόνο και πλέον, συνεργαζόμενες στενά με εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας και με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενισχυμένων πρωτοκόλλων ασφαλείας εν μέσω της πανδημίας COVID-19.

Ενώ η παραλλαγή Δέλτα εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία σε όλο τον κόσμο δημιουργώντας αβεβαιότητα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: τα πρωτόκολλα COVID-19 της βιομηχανίας κρουαζιέρας λειτουργούν.

Παρά τις απαιτήσεις εμβολιασμού για τους επιβάτες και το πλήρωμα, τα αυστηρά μέτρα δοκιμών, τις εντολές για μάσκες και τις κατευθυντήριες γραμμές κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ορισμένες περιοχές των πλοίων και την ανάπτυξη περισσότερων ανέπαφων λειτουργιών, πάντα  υπήρχαν κάποια θετικά κρούσματα στο πλοίο.

Είναι μια πραγματικότητα που όμως, η επιτυχής διαχείρηση της, αποδυκνείει  την αποτελεσματικότητα των πρωτοκόλλων που τηρούνται από τις εταιρείες κρουαζιέρας.

Ο απόπλους του Adventure of the Seas της Royal Caribbean International πρόσφατα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς και γιατί αυτά τα νέα πρωτόκολλα λειτουργούν για την προστασία όλων των επιβατών.

Πως διαχειρίζονται τα κρούσματα οι εταιρίες κρουαζιέρας

“Έξι επισκέπτες του Adventure of the Seas βρέθηκαν θετικοί στο COVID κατά τη διάρκεια του συνήθους ελέγχου που απαιτείται σε όλους τους επισκέπτες πριν από την επιστροφή τους,έγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Royal Caribbean Michael Bayley σε ανάρτηση στο Facebook την περασμένη εβδομάδα.

“Όλοι τους τέθηκαν αμέσως σε καραντίνα, εντοπίστηκαν όλες οι στενές επαφές και όλες βρέθηκαν αρνητικές. Οι υπόλοιποι 1.000 και πλέον επισκέπτες εξετάστηκαν και βρέθηκαν αρνητικοί αρνητικά.

Οι ασθενείς και οι άμεσοι συνταξιδιώτες τους αποβιβάστηκαν και ταξίδεψαν στην πατρίδα τους με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς” καταλήγει ο Michael Bayley.

Για να ταξιδέψουν με το πλοίο Adventure, το οποίο αναχώρησε από τις Μπαχάμες στις 24 Ιουλίου, για μια κρουαζιέρα επτά διανυκτερεύσεων, οι ταξιδιώτες 16 ετών και άνω εμβολιάστηκαν πλήρως και υποβλήθηκαν σε αρνητικές εξετάσεις πριν από την επιβίβαση.

Τα παιδιά που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το εμβόλιο πρέπει επίσης να κάνουν αρνητικό τεστ και όλο το πλήρωμα είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Το Adventure of the Seas δεν ήταν το μόνο πλοίο που χειρίστηκε με επιτυχία θετικά κρούσματα COVID-19.

Σύμφωνα με το CDC, περίπου ένα στα τρία ωκεάνια κρουαζιερόπλοια που δραστηριοποιούνται στα ύδατα των ΗΠΑ ή σχεδιάζουν να εισέλθουν στα ύδατα των ΗΠΑ έχουν αναφέρει ένα κρούσμα COVID-19 στο πλοίο τις τελευταίες ημέρες.

Στο Celebrity Equinox της Celebrity Cruises ένας πλήρως εμβολιασμένος επιβάτης βρέθηκε θετικός αφού επισκέφθηκε το ιατρικό κέντρο του πλοίου με συμπτώματα που έμοιαζαν με το COVID έξι ημέρες μετά τον απόπλου.Στο Celebrity Millennium ένας εμβολιασμένος επιβάτης βρέθηκε επίσης θετικός στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ο επιβάτης απομακρύνθηκε από το πλοίο μέσω ιδιωτικού μεταφορέα και ο καπετάνιος του πλοίου ενημέρωσε τους επιβάτες για το περιστατικό. Οι στενές επαφές με το άτομο απομονώθηκαν επίσης και εξετάστηκαν για COVID-19.

Η “επόμενη μέρα”

Η ζήτηση στην κρουαζιέρα παραμένει ισχυρή όσο ποτέ, με τους ταξιδιώτες να δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Τα θετικά κρούσματα COVID-19 στη θάλασσα γίνονται η νέα πραγματικότητα  ενώ το ίδιο ισχύει και για τα πρωτόκολλα των εταιρειών κρουαζιέρας για τον γρήγορο και ασφαλή χειρισμό τους.

“Σήμερα, έχουμε δεκάδες πλοία που δραστηριοποιούνται με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε μήνα. Υπάρχουν μερικά κρούσματα COVID στα πλοία, όπως ακριβώς υπάρχουν κρούσματα στη στεριά, αλλά αντιμετωπίζονται ομαλά και χωρίς να δημιουργείται δυσλειτουργία.

Αυτός είναι ο στόχος”, λέει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Royal Caribbean, Richard Fain. “Η επιστήμη μάς έχει δώσει ένα μονοπάτι που επιτρέπει στους ανθρώπους να συνεχίσουν τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας απλά έναν μικρό αριθμό κρουσμάτων”