Η Κροατία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Nomad List 2023 για τους ψηφιακούς νομάδες, ξεπερνώντας την Ιαπωνία και την Ταϊβάν που κατέλαβαν τη δεύτερη και τρίτη θέση.

Σύμφωνα με το NomadList, ο «μέσος νομάς» είναι 33 ετών, άνδρας, προοδευτικός, μη θρησκευόμενος, άγαμος, λευκός, με πτυχίο Bachelor, που εργάζεται ως προγραμματιστής λογισμικού από ένα γραφείο στο σπίτι. Κερδίζει 85.000 δολάρια το χρόνο, λατρεύει τον καφέ, τρώει κρέας, γυμνάζεται κάνοντας πεζοπορία, εμβολιάζεται, παράγει 75% λιγότερο CO2, μένει για 8 μήνες και αγαπά το Τόκιο περισσότερο ως πόλη.

Ακριβώς όμως πίσω από το Τόκιο, στη δεύτερη θέση, βρίσκεται η πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, η οποία έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου ως νομαδικός προορισμός τα τελευταία δύο χρόνια.

Αναφέρονται επίσης το Ντουμπόβνικ, το Ζαντάρ, το Χβαρ, καθώς και το Σπλιτ, που είναι ο τέταρτος πιο ελκυστικός προορισμός για τους άνδρες νομάδες.

nomad-list-3.JPG

Επίσης η Κροατία προτιμάται σε μεγάλο βαθμό από τις γυναίκες νομάδες λόγω της ασφάλειας που νιώθουν. Και αυτό το αίσθημα ασφάλειας για τις γυναίκες φαίνεται να επιβεβαιώνεται στην Κροατία που βρίσκεται στους 5 κορυφαίους προορισμούς όπου πηγαίνει υψηλότερο ποσοστό γυναικών νομάδων.