tourismΌποια χώρα αποσπάσει τα μεγαλύτερα μερίδια από τις BRIC’s, τις αναδυόμενες, δηλαδή, αγορές της Βραζιλίας, της Ρωσίας, τη Ινδίας και της Κίνας, αυτή θα κερδίσει και το στοίχημα του τουρισμού. Αυτό είναι εν ολίγοις το βασικό συμπέρασμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στην πρώτη του έκθεση για τη φετινή χρονιά. Όσον αφορά την Ευρώπη, η Ρωσία αναδεικνύεται στην πολυτιμότερη αγορά για τις εθνικές οικονομίες. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Κίνα, η οποία μάλιστα αναδείχτηκε ως η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Γερμανία και την Αμερική. Σύμφωνα μάλιστα με τον ΠΟΤ, η Κίνα πέρυσι αποτέλεσε τη σημαντικότερη χώρα προέλευσης τουριστών με 97,3 εκατ. ταξίδια και αύξηση στις ταξιδιωτικές δαπάνες κατά 28%.

Μέχρι το 2020, ο αριθμός εξερχόμενου τουρισμού από την Κίνα υπολογίζεται ότι θα φτάσει τους 200 εκατ. τουρίστες, ενώ η τουριστική δαπάνη αναμένεται να τριπλασιαστεί. Οι Ρώσοι από την άλλη κατετάγησαν πέμπτοι στις αφίξεις, κερδίζοντας τον τίτλο της πλέον ανερχόμενης τουριστικής δύναμης. Παράλληλα, η Ρωσία αναμένεται να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση της ως εξερχόμενη ταξιδιωτική αγορά, καθώς η διευρυνόμενη μεσαία τάξη της εξοικειώνεται περισσότερο με τα ταξίδια.

Όπως συμπεραίνεται στην έκθεση, η εκρηκτική άνοδος, όχι μόνο της Κίνας, αλλά και των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών, αποτελεί τη σημαντικότερη ευκαιρία για τις χώρες προορισμού, ώστε να επωφεληθούν από το διαρκώς αυξανόμενο κύμα τουριστών που επιθυμεί υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και εμπειριών. Ο ΠΟΤ διαβλέπει εξάλλου ότι η τουριστική οικονομία θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με το 2013, συμβουλεύοντας τις κυβερνήσεις να εστιάσουν στην προώθηση του τουριστικού τους προϊόντος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ινδίας, δεδομένου πως κάθε χρόνο περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια Ινδοί ταξιδεύουν στο εξωτερικό για διακοπές ή για επιχειρηματικούς σκοπούς. Τα τελευταία χρόνια οι μισθοί έχουν αυξηθεί αρκετά στην Ινδία, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι να κάνουν ταξίδια εκτός συνόρων και ακόμη περισσότερες χώρες να προσπαθούν να τους προσελκύσουν. Το ίδιο ισχύει και για τη Βραζιλία, όπου ο αριθμός του εξερχόμενου τουρισμού υπολογίζεται σε 9,3 εκατ.

Ειδική μνεία για την Ελλάδα

Η Ελλάδα, εξακολουθεί να «παίζει δυνατά» στη λίστα των δυναμικών τουριστικών προορισμών, με τις θετικές εκτιμήσεις να συνεχίζονται και φέτος. Δεν είναι τυχαίο πως στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού γίνεται εκτενής αναφορά στις θέσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του για τη συμβολή του τουρισμού στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για παροχή βίζας διαρκείας σε υποψήφιους επενδυτές και αγοραστές ακινήτων. Στα θετικά επίσης που σημειώνονται στην έκθεση για τη χώρα μας είναι η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή:www.capital.gr