Περισσότερους τουρίστες από την Ισπανία δέχθηκε για πρώτη φορά η Τουρκία. Αυτό  δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.

“Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που σκέφτηκε την ιδέα ενός «πιστοποιητικού ασφαλούς τουρισμού». Μάλιστα υλοποίησε αυτό το πρόγραμμα πιστοποιητικών με μεγάλη επιτυχία”. Αυτό ανέφερε ο Ersoy στα μέλη της επιτροπής προϋπολογισμού και σχεδιασμού του κοινοβουλίου.

Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2021 σχεδόν 17,6 εκατ. ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία. Το εν λόγω νούμερό ήταν αυξημένο κατά 86% περίπου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020. Τα στοιχεία προέκυψαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Μόνο τον Σεπτέμβριο, οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα εκτινάχθηκαν περισσότερο από 59% σε ετήσια βάση σε 3,5 εκατομμύρια άτομα.

Ο Ersoy υπενθύμισε ότι οι στόχοι για τα έσοδα από τον τουρισμό και τις ξένες τουριστικές επισκέψεις για το 2021 είχαν ήδη αναθεωρηθεί τον περασμένο μήνα σε 22 δις. και 28 εκατ. άτομα, αντίστοιχα.

Οι αρχικές προβλέψεις ανέφεραν έσοδα 20 δις. δολαρίων και 25 εκατ. επισκέπτες.

Πέρυσι, όταν η πανδημία του COVID-19 έπληξε τις παγκόσμιες ταξιδιωτικές και τουριστικές βιομηχανίες, η Τουρκία φιλοξένησε 12,7 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, ενώ το προηγούμενο έτος πάνω από 45 εκατομμύρια διεθνείς παραθεριστές ήρθαν στη χώρα.

Το 2020, τα έσοδα από τον τουρισμό της Τουρκίας ανήλθαν σε περίπου 12,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το επόμενο έτος, περίπου 650 κρουαζιερόπλοια αναμένεται να φέρουν 750.000 επισκέπτες στο Κουσάντασι.

Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, που συνήθως δεν είναι η περίοδος αιχμής, 13 πολυτελή πλοία θα επισκεφθούν το Κουσάντασι.