Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Φινλανδία δέχτηκε να είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) που θα δοκιμάσει τα ψηφιακά διαβατήρια σε διασυνοριακά ταξίδια.
Η χώρα έχει εκφράσει την προθυμία της να δοκιμάσει την εφαρμογή τηλεφώνου που θα περιέχει ψηφιακά αντίγραφα ταξιδιωτικών εγγράφων αντί για παραδοσιακά χάρτινα διαβατήρια.
Με αυτή τη νέα τεχνολογία, οι επιβάτες θα μπορούσαν να στέλνουν πληροφορίες στις συνοριακές αρχές πριν πάνε στο εξωτερικό.

Η δοκιμή για τα ψηφιακά ταξιδιωτικά έγγραφα είναι στο πλαίσιο του πιλοτικού έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ορισμένα κράτη μέλη. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν εμπειρίες σχετικά με την υποβολή πρότασης για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικοινώνησε στα τέλη του περασμένου έτους για να ρωτήσει εάν η χώρα θα ήταν πρόθυμη να συμμετάσχει στο πιλοτικό έργο.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Επιτροπή της ΕΕ και το αρχικό σχέδιο είναι να δοκιμαστούν ψηφιακά ταξιδιωτικά έγγραφα μεταξύ Φινλανδίας και Κροατίας. 

Ωστόσο, η χρηματοδότηση πρέπει να εγκριθεί. Μόλις εγκριθεί, η χρήση ψηφιακών ταξιδιωτικών εγγράφων θα δοκιμαστεί στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι. 

«Ετοιμάζουμε αυτήν τη στιγμή μια αίτηση χρηματοδότησης για την Επιτροπή, δήλωσε ο Mikko Väisänen, επιθεωρητής της Φινλανδικής Συνοριοφυλακής.

Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί έως το τέλος Αυγούστου. Μετά από αυτό, θα αποφασιστεί εάν το έργο θα υλοποιηθεί ή όχι».

Πώς θα λειτουργήσει η δοκιμή ψηφιακών διαβατηρίων

Με τη χρήση ψηφιακών ταξιδιωτικών εγγράφων, για τους συνοριακούς ελέγχους και γενικά, η διαδικασία ταξιδιού θα κυλήσει πιο ομαλά και πιο γρήγορα.

Εάν η Επιτροπή εγκρίνει το έργο, οι αρχές θα παράσχουν σε μια ομάδα εθελοντών μια εφαρμογή για smartphone που περιέχει θα το ψηφιακό ταξιδιωτικό έγγραφο.

Μέσω αυτής της εφαρμογής, οι επιβάτες θα μπορούν να στέλνουν ηλεκτρονικά τις πληροφορίες στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα στις συνοριακές αρχές πριν από το ταξίδι τους.
Ωστόσο, θα πρέπει και πάλι να έχουν μαζί τους το φυσικό τους διαβατήριο κατά τη διάρκεια του πιλοτικού έργου.
Oι πληροφορίες για τον κάτοχο, οι οποίες επαληθεύονται εκ των προτέρων, θα διαγράφονται μετά το ταξίδι.

Η χώρα περιμένει τώρα το πράσινο φως από την Επιτροπή. Σε περίπτωση που η Επιτροπή εγκρίνει τη χρηματοδότηση για το πιλοτικό έργο, η Φινλανδία θα ξεκινήσει αυτό το πείραμα στο τέλος του έτους.