Οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο υποβάλλονται σε έλεγχο από διαφημιστικές και καταναλωτικές υπηρεσίες, ρυθμιστικές αρχές και δικαστήρια για παραπλάνηση σχετικά με τις προσπάθειές τους για βιωσιμότητα, δηλαδή το ονομαζόμενο «greenwashing».

Μάλιστα η πολιτική αγωγή που υποβλήθηκε κατά της KLM στην Ολλανδία είναι μια από τις πιο εμφανείς, ενώ οι καταγγελίες και οι υποθέσεις εναντίον άλλων αεροπορικών εταιρειών αυξάνονται.

Η Ryanair, η Lufthansa και η Etihad έχουν δεχτεί κριτική από τη βρετανική υπηρεσία παρακολούθησης διαφημίσεων είτε για υποτιθέμενες περιπτώσεις υπεραπλούστευσης είτε για παραπλανητικές περιβαλλοντικές αξιώσεις.

  • Η Ryanair αυτοαποκαλούνταν ως «αεροπορική εταιρεία με τις χαμηλότερες εκπομπές» της Ευρώπης.
  • Η Lufthansa έλεγε ότι «προστάτευε το μέλλον».
  • Η Etihad αναφερόταν στη «βιώσιμη αεροπορία».

Και οι τρεις αεροπορικές εταιρείες κλήθηκαν να αποφύγουν τη διατύπωση που θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι δραστηριότητές τους ήταν καλές για το περιβάλλον.

Ένα από τα πράγματα που μόλις καταλάβαμε ήταν ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες διατυπώνουν ισχυρισμούς για βιωσιμότητα και φιλικές προς το περιβάλλον, βιώσιμες επιλογές, πιο πράσινες επιλογές, δήλωσε ο Miles Lockwood, διευθυντής παραπόνων και ερευνών στη Βρετανική Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων (ASA).

Η Ryanair είπε σε πρακτορείο ειδήσεων ότι παρείχε όλες τις πληροφορίες που ζητήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές για την εκστρατεία της το 2019 και ότι ήταν απογοητευμένη και έκπληκτη από την απόφαση της ASA.

Ο Όμιλος Lufthansa παρέχει πληροφορίες βασισμένες σε γεγονότα σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η εταιρεία για να κάνει τις πτήσεις της πιο φιλικές προς το κλίμα, δήλωσε εκπρόσωπος στο πρακτορείο ειδήσεων, προσθέτοντας ότι εξέτασε προσεκτικά τις εισερχόμενες καταγγελίες.

Η Etihad είπε ότι ήταν απογοητευμένη από την απόφαση της ASA το 2022 εναντίον της.

Ο Lockwood είπε ότι η ASA θα χρησιμοποιούσε εργαλεία μηχανικής εκμάθησης για να σαρώσει τη διαδικτυακή διαφήμιση για να εντοπίσει πιθανώς παραπλανητικές διατυπώσεις.

Στα δικαστήρια

Η Delta Air Lines (DAL.N) αντιμετωπίζει ομαδική αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες για διαφημίσεις στις οποίες αυτοδιαφημιζόταν ως αεροπορική με «ουδέτερο άνθρακα» με βάση τις αγορές αντιστάθμισης άνθρακα.

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι τα προγράμματα αντιστάθμισης άνθρακα δεν λειτουργούν όπως διαφημίζεται και η εταιρεία παραπλάνησε τους καταναλωτές.

Ωστόσο εκπρόσωπος της Delta δήλωσε ότι «Αυτή η αγωγή δεν έχει νομική αξία», προσθέτοντας ότι η εταιρεία εργάζεται για έναν στόχο μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και έχει απομακρυνθεί από τις αντισταθμίσεις άνθρακα.