Σύνταξη: tourismtoday.gr

Νέους κανόνες ενίσχυσης των δεδομένων προκαταρκτικών πληροφοριών για επιβάτες (API), προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στόχος είναι να διευκολύνει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, να αυξήσει την ασφάλεια και να ενισχύσει τη χρήση των δεδομένων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) συνεχίζει την πρόοδο της στην ενίσχυση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας της, σύμφωνα με την πέμπτη έκθεση προόδου.

Οι προτάσεις ολοκληρώνουν άλλα συστήματα και πρωτοβουλίες της ΕΕ στον τομέα της διαχείρισης και της ασφάλειας των συνόρων, τα οποία θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του 2023 (όπως το σύστημα εισόδου εξόδου και το ευρωπαϊκό σύστημα εξουσιοδότησης πληροφοριών ταξιδιού).

Οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από το 2028

Οι νέοι κανόνες για τη συλλογή και τη μεταφορά δεδομένων API αναμένεται να εφαρμοστούν πλήρως από το 2028.

Μόλις αναπτυχθεί ο δρομολογητής -κάτι που αναμένεται να συμβεί έως το 2026- οι δημόσιες αρχές και οι αερομεταφορείς θα έχουν στη διάθεση τους δύο χρόνια για να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις πριν γίνουν υποχρεωτικές.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο επιβάτες εισέρχονται, φεύγουν ή ταξιδεύουν εντός της ΕΕ.

Η επεξεργασία των δεδομένων API παρέχει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για προκαταρκτικούς ελέγχους αεροπορικών επιβατών, επιτρέποντας την επιτάχυνση των διαδικασιών κατά την άφιξη και τη διάθεση περισσότερων πόρων και χρόνου για τον εντοπισμό ταξιδιωτών που χρειάζονται περαιτέρω προσοχή.

Οι πληροφορίες για τους επιβάτες οδήγησαν στη βελτίωση των συνοριακών ελέγχων, καθώς και στον εντοπισμό όλων εκείνων των ατόμων που ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια και μειώνουν την παράτυπη μετανάστευση. Οι νέοι κανόνες αναμένεται να:

  • Βελτιώσουν τη χρήση των δεδομένων API για τη διενέργεια ελέγχων στους επιβάτες πριν από την άφιξη τους στα εξωτερικά σύνορα.
  • Ενισχύσουν την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος και της τρομοκρατίας εντός της ΕΕ.
  • Συμβάλουν στην κάλυψη ενός σημαντικού κενού, στο τρέχον πλαίσιο, διατηρώντας παράλληλα τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετάδοση και την προστασία δεδομένων.

Τι θα εισάγουν τα νέα μέτρα

  • Ενιαίους κανόνες για τη συλλογή δεδομένων API.
  • Υποχρεωτική συλλογή δεδομένων API για σκοπούς διαχείρισης των συνόρων και καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης σε όλες τις πτήσεις προς τις χώρες της ζώνης Σένγκεν.
  • Υποχρεωτική συλλογή δεδομένων API για σκοπούς επιβολής του νόμου.
  • Δεδομένα API καλύτερης ποιότητας.
  • Βελτιωμένη μετάδοση δεδομένων API.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει τώρα να εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Μόλις εγκριθούν οι νέες αλλαγές θα εφαρμοστούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.