Σύνταξη tourismtoday.gr

Οι παραλίες στην Ευρώπη είναι από τους πιο top προορισμούς απόδρασης. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια παραθεριστές τις επιλέγουν για τις διακοπές τους.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, οι ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν όλο και περισσότερο απαγορεύσεις στις παραλίες τους για την προστασία του περιβάλλοντος και όχι μόνο, με Ισπανία και Ιταλία να έχουν τις περισσότερες.

Ισπανία

Σύμφωνα με τον Europe Summer Tourism Index (Ευρωπαϊκό Δείκτη Θερινού Τουρισμού), η Ισπανία έχει την υψηλότερη βαθμολογία ως ο καλύτερος καλοκαιρινός προορισμός στην ήπειρο.
Δεν είναι περίεργο που η χώρα προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες, ειδικά λόγω των παραλιών της με γαλάζια σημαία, για τις οποίες έχει παγκόσμιο ρεκόρ.

Οι παραλίες σε όλη την Ισπανία έχουν επιβάλει περιορισμούς που μπορεί να σχετίζονται με την ένδυση, τη συντήρηση των ακτών και τη συνολική τουριστική συμπεριφορά.

Προορισμοί όπως η Βαρκελώνη, η Μάλαγα και η Πάλμα ντε Μαγιόρκα απαγορεύουν τα μαγιό έξω από παραλίες και πισίνες, παρόμοια με το Σορέντο στην Ιταλία.

 

Δεν υπάρχουν θέσεις κράτησης στην παραλία

Πρόσφατα, τοπικά συμβούλια στην Ισπανία αποφάσισαν ότι οι τουρίστες που κάνουν κράτηση για σημεία στην παραλία βάζοντας μια πετσέτα εκεί, κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με πρόστιμο.

Το μέτρο έχει εφαρμοστεί σε ορισμένους δήμους του Αλικάντε, συμπεριλαμβανομένης εδώ της Μπενιντόρμ που είναι δημοφιλής για τη νυχτερινή της ζωή.

Στο κοντινό Καλπέ, οι παραθεριστές που στήνουν ομπρέλες, καρέκλες ή αιώρες πριν από τις 9.30 π.μ. αντιμετωπίζουν πρόστιμο έως και 250 ευρώ.

Απαγορεύεται το κάπνισμα στην παραλία

Η Βαρκελώνη εισήγαγε ένα νέο μέτρο που απαγορεύει το κάπνισμα στην παραλία. Όσοι παραβιάζουν αυτόν τον κανόνα κινδυνεύουν με πρόστιμο 30 ευρώ.

Το μέτρο ξεκίνησε ως εναλλακτική λύση για τη μείωση του αριθμού των αποτσίγαρων στην παραλία.

Όχι μπλουζάκια ποδοσφαίρου στα εστιατόρια

Συνολικά 11 εστιατόρια στη Βαρκελώνη έχουν θεσπίσει νέο ενδυματολογικό κώδικα για τους επισκέπτες της παραλίας, απαγορεύοντας την είσοδο σε όσους έχουν ποδοσφαιρικά προϊόντα.

Επιπλέον, δεν θα επιτρέπονται στράπλες μπλούζες, αξεσουάρ που αγοράζονται από πλανόδιους πωλητές και οποιαδήποτε ρούχα με λογότυπα ή μάρκες αλκοόλ. Ωστόσο, αυτό το μέτρο δεν έχει πρόστιμο.

Όχι φυσικές ανάγκες στη θάλασσα

Η Γαλικία, ο αυτόνομος δήμος της Ισπανίας αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο σε όσους ουρούν ή καλύπτουν φυσικές ανάγκες στη θάλασσα. Η πόλη Βίγκο της Γαλικίας θα επιβάλει πρόστιμο 750 ευρώ στους παραβάτες.

Το νέο μέτρο εισήχθη μετά την αποκάλυψη στα επίπεδα μόλυνσης. Η παραλία Ζαρντέν ήταν η περιοχή που επλήγη περισσότερο.

Απαγορεύεται ο ύπνος ή το κολύμπι στην παραλία μετά τα μεσάνυχτα

Το Μπενιντόρμ έχει επίσης απαγορεύσει το κολύμπι και τον ύπνο στην παραλία από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
Οι τουρίστες είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο έως και 1.200 ευρώ εάν δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες.

 

Ιταλία

Εκτός από τον πλούσιο πολιτισμό της, η Ιταλία έχει μια από τις πιο συναρπαστικές ακτές και είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για καλοκαιρινό τουρισμό το 2024.

Ωστόσο, για να διατηρήσει τα επίπεδα του τουρισμού, έχει ξεκινήσει κάποια μέτρα, που σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο που ντύνονται οι τουρίστες.

Όχι μαγιό έξω από παραλίες και πισίνες

Το Σορέντο, μια δημοφιλής πόλη στην ακτή του Αμάλφι, δεν επιτρέπει στους τουρίστες να φορούν μαγιό έξω από παραλίες και πισίνες.
Όσοι διαπιστωθούν ότι παραβιάζουν το νόμο μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 500 ευρώ.

Χωρίς πετσέτες στη Σαρδηνία

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την άμμο στην παραλία Πελόζα στη Σαρδηνία, οι τοπικές αρχές έχουν θεσπίσει κανόνες για να μην φέρουν πετσέτα για ηλιοθεραπεία, λέγοντας ότι παγιδεύουν μεγάλες ποσότητες της.

Επιπλέον, υπάρχει ημερήσιο ανώτατο όριο επισκεπτών (1.500 επισκέπτες την ημέρα) και εισιτήριο εισόδου 3 ευρώ για αυτήν την παραλία.

Προορισμοί όπως το Λου Ιμπόστου και το Μπραντίτσι στη Σαρδηνία έχουν επίσης ημερήσιο όριο επισκεπτών, με όχι περισσότερα από 1.500 και 3.300 άτομα την ημέρα, αντίστοιχα.

Μακριά από την παραλία Σπάντζια Ρόζα

Η Ιταλία απαγορεύει στους τουρίστες να πατούν στην παραλία Σπάντζια Ρόζα, τη ροζ παραλία που είναι από τις πιο μοναδικές στον κόσμο. Στους παραβάτες μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα έως 3.500 ευρώ.

Χωρίς selfie σε δημοφιλείς περιοχές

Οι τουρίστες στο Πορτοφίνο μπορούν να επιβληθούν πρόστιμο έως και 275 ευρώ για να ποζάρουν για selfie, ειδικά σε δημοφιλή σημεία.

Το μέτρο εισήχθη λόγω των εξαιρετικά πολυσύχναστων σημείων σε όλη την ιταλική πόλη, που καθιστούν πολύ δύσκολη τη μετακίνηση στο Πορτοφίνο τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία είναι δημοφιλής για πολλές από τις παραλίες της, αλλά υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι παραθαλάσσιοι.

Οι παραθεριστές στην Πορτογαλία μπορούν να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως και 36.000 ευρώ εάν παίζουν δυνατή μουσική στην παραλία. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση φορητών ηχείων.