του Χάρη Ντιγριντάκη

 

Φρούδες θα αποδειχθούν οι ελπίδες άντλησης κεφαλαίων ύψους 2,7 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα έσοδα του ψηφισθέντα προϋπολογισμό του 2018.

Και τούτο διότι οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της Ενέργειας (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) και της ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) είναι δύσκολα διαχειρίσιμες και χρονικά υπερφιλόδοξες, Δηλαδή κάτι λιγότερο από το 50% του στόχου των αποκρατικοποιήσεων της επόμενης χρονιάς είναι δύσκολα επιτεύξιμο. Αναλυτικά τα προσδοκώμενα έσοδα από διαγωνισμούς, για τους οποίους έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, με αναμενόμενη πρώτη εκταμίευση το 2018 ανέρχονται σε 613 εκατ. ευρώ.

Επίσης τα έσοδα από καταβολές δόσεων, ολοκληρωμένων συναλλαγών προηγούμενων ετών (έως 2017) τοποθετούνται σε 112 εκατ. ευρώ, ενώ τα εκτιμώμενα έσοδα από διαγωνισμούς έργων, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2018 υπολογίζεται ότι θα υπερβούν τα 2 δισ. ευρώ.

Οι εν εξελίξει διαγωνισμοί

Ειδικότερα το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με το χωροταξικό & το συνολικό επενδυτικό σχέδιο για την επένδυση του Ελληνικού βρίσκεται υπό διαβούλευση στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης.

Μετά την έγκρισή του από το ΚΣΔ – στόχος είναι να γίνει μέχρι τις προσεχείς ημέρες- θα πάει στους αρμόδιους υπουργούς για υπογραφή.

Στη συνέχεια θα υποβληθεί προς έγκριση στο ΣτΕ, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η συναλλαγή οφείλει να ολοκληρωθεί οικονομικά τον Ιούνιο του 2018.

Η λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων για την 20ετή χρονική επέκταση της ΣΑΑ από τις Ευρωπαϊκές Αρχές θα ανάψει το πράσινο φως για τη διαδικασία πώλησης του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος, πώληση για την οποία έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ και λογικά δεν θα περαιωθεί εντός του 2018 αλλά θα δώσει σημαντική ώθηση στην επίτευξη του στόχου των 2,7 δις. για τις αποκρατικοποιήσεις το 2018.

Για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός πρέπει να υπάρξει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Κύρωση της Σύμβασης Παράτασης της ΣΑΑ από το ελληνικό κοινοβούλιο και οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής πρώτο τρίμηνο 2018.

Επιπλέον βρίσκονται σε εξέλιξη οι ακόλουθοι διαγωνισμοί περιουσιακών στοιχείων:

-Η πώληση του 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ, (την εταιρεία συντήρησης του τροχαίου υλικού του ελληνικού σιδηρόδρομου) με ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών τις 14/02/2018. Υπάρχει ενδιαφέρον από του Ιταλικούς Σιδηροδρόμους και εδώ μετά την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
-η μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου “Εγνατία Οδός” και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών Κάθετων Αξόνων, Εγνατία Οδός με υποβολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος τις 26 Ιανουαρίου 2018

-η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των μαρίνων Χίου (Υποβολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος 18/01/2018), Πύλου (Υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις 26/02/2018), Θεσσαλονίκης (Αρετσού, Καλαμαριά) και Αλίμου Υποβολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος 16/01/2018) και η μαρίνα Πύλου.

ΕΛΠΕ

Τον περασμένο μήνα προσελήφθησαν από το ΤΑΙΠΕΔ οι σύμβουλοι για την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια. Σύμφωνα με το έργο που έχουν αναλάβει η Εθνική Τράπεζα και η Goldman Sachs μόνο η πρώτη φάση, δηλαδή η εξέταση και υπόδειξη του καλύτερου τρόπου αξιοποίησης θα διαρκέσει έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2018.

Από εκεί και πέρα, προβλέπεται περίοδος 24 μηνών μέσα στην οποία οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι θα πρέπει να εξετάσουν εάν υπάρχει ενδιαφέρον από τον έτερο μεγάλο μέτοχο του ομίλου την Paneuropean ή από άλλο υποψήφιο, που όμως θα πρέπει να εξασφαλίσει και τη συναίνεση του υφιστάμενου πλειοψηφικού μετόχου.

Αυτοί που γνωρίζουν σημειώνουν ότι το εν λόγω περίπλοκο εγχείρημα, που έχει διάφορες οικονομικές και επιχειρηματικές προεκτάσεις και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρυγμένες πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης, περιλαμβάνεται ως μία από τις πιθανότερες αποκρατικοποιήσεις η οποία μάλιστα έχει προβλεφθεί ότι θα εισφέρει στο ταμείο έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ εντός του 2018.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η ενδεικτική τιμή που βάζει ο προϋπολογισμός σε πωλήσεις μεριδίων σε εταιρείες, όπου δεν υπάρχει ακόμη αποτίμηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα το τίμημα είναι σημαντικά χαμηλότερο των προσδοκιών ή ακόμη και της πραγματικής αξίας των εταιρειών.

Για παράδειγμα από την πώληση του 31% της ΔΕΠΑ που ανήκει στο Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) το προσδοκώμενο έσοδο των 250 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό ισοδυναμεί με αξία της εταιρείας στα 800 εκατ. ευρώ, όταν μόνο φέτος στο 9μηνο η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας ανήλθε στα 223 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο δεν ισχύει για τη ΔΕΗ όπου τα 100 εκατ. ευρώ έσοδα που έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό για την πώληση του 17% της εταιρείας αντιστοιχούν σε κεφαλαιοποίηση 588 εκατ. ευρώ.

ΔΕΣΦΑ-ΟΛΘ

Για τον ΔΕΣΦΑ η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2018. Τα επόμενα βήματα κατά σειρά αφορούν : την ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή, την αποστολή φακέλου και έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την υπογραφή Σύμβασης Πώλησης και Συμφωνίας Μετοχών, την λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, την μεταβίβαση μετοχών και οικονομικό κλείσιμο .

Επίσης από την πώληση του 23% της ΕΥΑΘ και του 11% της ΕΥΔΑΠ, που επίσης έχουν ιδιαιτερότητες, προβλέπεται να εισπραχθούν εντός του 2018 35 και 64 εκατ. αντίστοιχα. Σημειώνεται ακόμη ότι τέτος προβλέπεται και η πώληση του 5% του ΟΤΕ.

Στον ΟΛΘ μετά την υπογραφή την περιπέτεια της εγγυητικής επιστολής της αναδόχου κοινοπραξίας και την υπογραφή της σύμβασης Αγοράς Μετοχών και Συμφωνίας Μετόχων, ακολουθούν τα παρακάτω βήματα :

1. Έγκριση συγκέντρωσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

2. Υπογραφή Αναθεωρημένης Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ Α.Ε. και Ελληνικού Δημοσίου

3. Κύρωση από την Βουλή της Αναθεωρημένης Σύμβασης Παραχώρησης

4. Ολοκλήρωση της συναλλαγής με την καταβολή του τιμήματος και την μεταβίβαση των μετοχών στον επενδυτή μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2018.