Σύνταξη: tourismtoday.gr

Εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία βιώνει ραγδαίες αλλαγές τις τελευταίες εβδομάδες. Οι επόμενοι μήνες θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο τη δυναμική στον ρώσικο εξερχόμενο τουρισμό.

Ενώ οι περιορισμοί του Covid-19 αίρονται, οι οικονομικές κυρώσεις, οι κλειστοί εναέριοι χώροι και η έλλειψη αεροσκαφών είναι οι νέοι λόγοι για τους οποίους η ρωσική ταξιδιωτική συμπεριφορά σε σχέση με ξένους προορισμούς θα αλλάξει σημαντικά στο μέλλον.

Χώρες που ανοίγουν στους Ρώσους

«Υπάρχουν πολλές χώρες όπου είναι πλέον αδύνατο να ταξιδέψεις για αντικειμενικούς λόγους. Όπως έλλειψη αμοιβαίας κυκλοφορίας, κλειστός εναέριος χώρος και συνεχείς περιορισμοί Covid-19, δήλωσε η Zarina Doguzova από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμού.

Τα ταξίδια σε αυτές τις χώρες προφανώς δεν θα πραγματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον».

Ταυτόχρονα, υπάρχουν χώρες έτοιμες να υποδεχθούν Ρώσους τουρίστες. Μέχρι τις 9 Απριλίου, οι ρωσικοί αερομεταφορείς εκτελούσαν πτήσεις σε 15 χώρες. Συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χωρών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU), του Κατάρ και του Μεξικού.

Μετά την ημερομηνία αυτή, η λίστα θα αυξηθεί κατά άλλες 52 χώρες μαζί με την Αργεντινή, την Ινδία και την Κίνα.

«Αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, εργαζόμαστε για τη δημιουργία νέων αλυσίδων, πρόσθεσε η Zarina Doguzova.

Ελπίζουμε ότι τα προγράμματα πτήσεων για τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς να αποκατασταθούν».

Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία, ένας εξαιρετικά δημοφιλής ξένος προορισμός μεταξύ των Ρώσων και είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου 208 πτήσεις την εβδομάδα πτήσεις από/προς τη Ρωσία, με τον αριθμό τους να αυξάνεται στο μέλλον στις 300 ή περισσότερο.

Από την Τουρκία στο Ουζμπεκιστάν

Αλλά πώς ακριβώς θα μπορούσε να μοιάζει ο ρωσικός εξερχόμενος τουρισμός; Μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τις επιλογές των Ρώσων τουριστών όσον αφορά στις διακοπές της Ημέρας της Νίκης (9 Μαΐου), θα μπορούσε να δώσει μια σαφέστερη εικόνα ως προς αυτή την πτυχή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Τουρκία θα είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός. Καταλαμβάνει το 60% της αγοράς κατά τις διακοπές της Ημέρας της Νίκης, αλλά και το καλοκαίρι.

Επιπλέον, υπήρξε αυξημένη ζήτηση για ταξίδια στο Ουζμπεκιστάν, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γεωργία.

Η αυξανόμενη σημασία του εσωτερικού τουρισμού

Ενώ ο ρωσικός εξερχόμενος τουρισμός είναι πιθανό να αλλάξει δραστικά στο μέλλον, πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι περισσότερη εστίαση θα στραφεί στον εγχώριο τουρισμό.

Αυτό είναι επίσης πολύ σαφές από την πρόσφατη τάση των τουριστικών πρακτόρων να επαναπροσανατολίζουν τις δραστηριότητες τους προς τη ρωσική αγορά μετά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων από τις δυτικές χώρες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσίας Dmitry Chernyshenko, ο εσωτερικός τουρισμός στη Ρωσία μπορεί να αυξηθεί 10 φορές στο μέλλον.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι θα ταξιδέψουν σε ολόκληρη τη χώρα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η περιφέρεια Κρασνοντάρ παραμένει η πρώτη στις κρατήσεις, ακολουθούμενη από την περιοχή της Σταυρούπολης, την Αγία Πετρούπολη και την Κριμαία.

Ωστόσο, αυξημένες ροές αναμένονται επίσης στην περιοχή Χαμπάροφσκ και ακόμη και μέχρι την Καμτσάτκα, με τους Ρώσους να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε πιθανή ευκαιρία για διακοπές σε αυτούς τους οικονομικά προβληματικούς καιρούς.