Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στα 255 δις δολάρια θα φτάσει το 2022 η αγορά του τουρισμού halal, σύμφωνα με έκθεση του Future Market Insights. 
Το CAGR από το 2022 έως το 2032 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί 4% CAGR και είναι πιθανό να φτάσει τα 365 δις δολάρια μέχρι το τέλος του 2032.

Είναι ένας ιδιαίτερος τύπος θρησκευτικού τουρισμού για μουσουλμάνους ταξιδιώτες. Επικεντρώνεται σε ότι είναι σύμφωνο με τους ισλαμικούς νόμους και διδασκαλίες σχετικά με τη διατροφή, το ντύσιμο και τη συμπεριφορά.

Με την αύξηση του αριθμού των μουσουλμάνων με καλό εισόδημα, η βιομηχανία halal, έχει επεκταθεί σε προσφορές για τον τρόπο ζωής, όπως ταξίδια, τουρισμός και υπηρεσίες φιλοξενίας.

Όπως υπογραμμίζει το Future Market Insights, είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς τουρισμού στον κόσμο.

Παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού halal: Οδηγοί και περιορισμοί

Ο τουρισμός halal έχει κερδίσει τεράστια αποδοχή τα τελευταία χρόνια και πλέον γίνεται ένα νέο φαινόμενο στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.

Αναφέρεται στα τουριστικά προϊόντα και τις υπηρεσίες φιλοξενίας που ακολουθούν τις ισλαμικές πεποιθήσεις και πρακτικές.
Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν σερβίρισμα φαγητού halal, χώρους φαγητού χωρίς αλκοόλ, ξεχωριστές δραστηριότητες σπα και αναψυχής για άνδρες και γυναίκες, ξεχωριστές πισίνες, εγκαταστάσεις προσευχής, ακόμη και περιοχές στην παραλία που είναι ανοιχτές μόνο για γυναίκες.

Προηγουμένως, η βιομηχανία του τουρισμού halal συνδέθηκε κυρίως με τα προσκυνήματα Χατζ και Ούμρα.

Η αύξηση των μουσουλμάνων καταναλωτών της ανώτερης μεσαίας τάξης και η άνοδος του βαθμού διασύνδεσης έχουν κάνει τα ταξίδια μέρος της ζωής, αλλάζοντας έτσι την προτίμηση των μουσουλμάνων τουριστών από παραδοσιακούς προορισμούς όπως η Μέκκα και η Μεδίνα σε κορυφαίους προορισμούς διακοπών και θέρετρα.

Η βιομηχανία του τουρισμού halal αναμένεται να γίνει mainstream και να αναπτυχθεί ως αναπόσπαστο μέρος του ακμάζοντος παγκόσμιου τουρισμού halal.

Ο παγκόσμιος ξενοδοχειακός και τουριστικός τουριστικός τομέας έχει ανθίσει τα τελευταία χρόνια για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μουσουλμάνων ταξιδιωτών που θέλουν να απολαμβάνουν πλήρεις υπηρεσίες αναψυχής και φιλοξενίας, οι οποίες ταυτόχρονα ικανοποιούν τις θρησκευτικές τους απαιτήσεις και ακολουθούν τα ισλαμικά έθιμα και τον πολιτισμό.

Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει την παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού halal κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Μαλαισία, έχουν ήδη υιοθετήσει αυτήν την αλλαγή στις τουριστικές τους προσφορές. Περιλαμβάνουν καταλύματα και άλλες εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των μουσουλμάνων τουριστών.

Εκτός από τις μουσουλμανικές χώρες, ορισμένες μη μουσουλμανικές χώρες, όπως η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία και η Γαλλία, έχουν επίσης δείξει έντονο ενδιαφέρον για τη βιομηχανία του τουρισμού halal.

Η παρουσία πιστοποιημένων φορέων halal, όπως καταστήματα τροφίμων κ.ά, καθιστούν αυτές τις χώρες αγαπημένο προορισμό για τους μουσουλμάνους ταξιδιώτες, ο οποίος με τη σειρά του αναμένεται να οδηγήσει την παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού halal κατά την προβλεπόμενη περίοδο.

Προορισμοί halal

  • Η Μαλαισία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στον παγκόσμιο κλάδο του τουρισμού halal.
    Αυτή η χώρα μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να προσελκύσει μουσουλμάνους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, ειδικά ταξιδιώτες από την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
    Πρόσφατα κατατάχθηκε μεταξύ των 10 κορυφαίων τουριστικών προορισμών φιλικών προς το halal στον κόσμο.
    Η βιομηχανία του τουρισμού halal εξατομικεύεται σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες των μουσουλμάνων τουριστών που αναζητούν πρωτίστως ένα φιλικό προς την οικογένεια περιβάλλον.
  • Οι χώρες που είναι μέλη του Οργανισμού Ισλαμικών Χωρών (OIC) είναι οι πρωταρχικές πηγές της βιομηχανίας τουρισμού halal.
    Ο ταχέως αναπτυσσόμενος μόνιμος μουσουλμανικός πληθυσμός σε ορισμένες από τις περιοχές με μη μουσουλμανική πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης, της Ινδίας και της Κίνας, αναμένεται να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για την παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού halal κατά την περίοδο πρόβλεψης.