Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η αύξηση των δαπανών με κάρτες στα ταξιδιωτικά γραφεία στην Βρετανία υποχώρησε στη διάρκεια ενός «δύσκολου» Μαΐου σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, εξακολουθεί να ξεπερνά τους περισσότερους άλλους τομείς.

Τα στοιχεία της Barclays που δημοσιεύονται σήμερα Τρίτη δείχνουν ότι οι δαπάνες στα τουριστικά πρακτορεία αυξήθηκαν 4,3% τον Μάιο έναντι 7,1% τους δύο προηγούμενους μήνες.
Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα μετάβασης παραμένουν υψηλά με άνοδο 11,5%

Η Barclays περιέγραψε τον τουρισμό, έναν από τους συνήθως πιο ανθεκτικούς τομείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε έναν «δύσκολο» μήνα.

  • Οι αεροπορικές εταιρείες σημείωσαν τη μικρότερη αύξηση (5,6%) από τον Ιούλιο του 2021, ενώ η αύξηση των δαπανών στα ταξιδιωτικά γραφεία ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο (4,3%) από τον Αύγουστο του 2023.
  • Τα ξενοδοχεία, τα θέρετρα και τα καταλύματα υπέστησαν δεύτερη μηνιαία πτώση των δαπανών 0,5% μετά την πρώτη πτώση τους 0,7% τον προηγούμενο μήνα, σε σχέση με τον περσινό Μάιο.

Ποιες δαπάνες μειώνουν οι Βρετανοί

  • Οι Βρετανοί περιόρισαν τις δαπάνες για φαγητό σε εστιατόρια και φαστ φουντ τον περασμένο μήνα. Το 44% μειώνει τις διακριτικές του δαπάνες, αναφέροντας την παραγγελία φαγητού σε εστιατόρια (54%) ως τη νούμερο ένα περικοπή.
  • Περισσότεροι από τους μισούς (53%) περιορίζουν επίσης το φαγητό έξω στα εστιατόρια. Οι δαπάνες αυτής της κατηγορίας παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση τον Μάιο από ό,τι τον Απρίλιο.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της Barclays για τα ταξίδια των Βρετανών

«Οι λιανοπωλητές αντιμετώπισαν έναν δύσκολο Μάιο, ωστόσο οι λίγες πιο ηλιόλουστες ημέρες του μήνα έφεραν μια ευπρόσδεκτη άνοδο στον τουρισμό, τόνισε η Karen Johnson, επικεφαλής λιανικής της Barclays.

Καθώς οι ταξιδιώτες ετοιμάζονται να ξοδέψουν περισσότερα με καλύτερο καιρό. Επίσης, με το Euro, το Wimbledon Championships και το Eras Tour της Taylor Swift στον ορίζοντα, υπάρχει μια πιο φωτεινή προοπτική για τους επόμενους μήνες».

Ο Jack Meaning, επικεφαλής οικονομολόγος στην Barclays πρόσθεσε ότι «η βασική κατεύθυνση στα ταξίδια παραμένει.
Η πτώση του πληθωρισμού, η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος και η χαμηλή ανεργία θα δώσουν ώθηση στις δαπάνες τους επόμενους 12 μήνες, ιδίως καθώς αρχίζουμε να βλέπουμε την Τράπεζα της Αγγλίας να μειώνει τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο».