Σύνταξη: tourismtoday.gr

Αισιόδοξοι για το 2023 δηλώνουν οι ειδικοί του τουρισμού από την Γερμανική Ταξιδιωτική Ένωση (DRV), υπογραμμίζοντας από το βήμα του Capital Congress, ότι τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα από την πανδημία.

Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας καθιστούν ακριβότερες τις πτήσεις και τα ξενοδοχεία και η αδύναμη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ επιβαρύνει περαιτέρω, ειδικά για προορισμούς μεγάλων αποστάσεων.

«Δεν φοβόμαστε πια τίποτα στον ταξιδιωτικό κλάδο, είπε ο Ralph Schiller Διευθύνων Σύμβουλος της FTI, σχετικά με την πανδημία, αλλά και για πολλές κρίσεις πριν από αυτήν.
Τα πράγματα δεν θα είναι τόσο άσχημα το 2023, όσο παλιά».

Οι δυνατότητες της ερχόμενης τουριστικής χρονιάς

Η ταξιδιωτική αγορά δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως από τα επίπεδα πριν από τον κορωνοϊό.
Η περσινή χειμερινή σεζόν είναι ακόμη 34% μειωμένη σε σχέση με το 2018/19, σύμφωνα με στοιχεία της TDA, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν.
«Αυτό, δημιουργεί δυνατότητες για το επόμενο τουριστικό έτος», υπογραμμίζει ο Ralph Schiller.

Ο Norbert Fiebig πρόεδρος της DRV ανέφερε ότι τα δύο τρίτα των εταιρειών μελών αξιολογούν τις οικονομικές προοπτικές για το επόμενο έτος έως «μέτριες προς καλές».

Όπως υπογράμμισε «η επιθυμία για ταξίδια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, κι αυτό μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας».

Βραχυπρόθεσμες κρατήσεις

«Θα δούμε πολλές βραχυπρόθεσμες κρατήσεις για το 2023 όπως αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε ο Mark Tantz διευθύνων σύμβουλος της DER Touristik.

Έρχονται ήδη κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2023. Αυτό το απέδωσε κυρίως στα πακέτα flex, που παρέχουν ασφάλεια στους παραθεριστές.»

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι είναι δύσκολο να δοθούν αξιόπιστες προβλέψεις για τον χειμώνα του 2022/23 ήδη από τώρα.
Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει πολλές επιπτώσεις, στον ρυθμό πληθωρισμού, στην εξέλιξη των τιμών και στο ενεργειακό κόστος.

Ο Mark Tantz λέει σχετικά για το χειμώνα ότι «όλοι οι τουριστικοί πράκτορες διαφημίζουν μακροχρόνιες διακοπές. Αλλά οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, αφού κανένας δεν θα θυσιάσει την θέρμανση για να κάνει διακοπές».

Μεγαλύτερες προθεσμίες κράτησης

Οι προθεσμίες κράτησης πρόσφατα έγιναν και πάλι κάπως μεγαλύτερες, παρατηρεί ο Thomas Bösl, επικεφαλής του ταξιδιωτικού πρακτορείου RTK.

Λέει επίσης ότι οι τιμές για τον χειμώνα δεν είναι απαγορευτικές λόγω πρόωρων αγορών από τους tour operators.

«Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και δεν προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα», τόνισε.