Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι ΗΠΑ είναι μακράν η μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά ευεξίας με 1,2 τρις δολάρια, σχεδόν διπλάσιο από το μέγεθος της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς, της Κίνας, στα 683 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα “2022 The Global Wellness Economy: Country Rankings”, από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ευεξίας (GWI), οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 28% της συνολικής παγκόσμιας αγοράς ευεξίας, ενώ οι δέκα πρώτες αγορές αντιπροσωπεύουν το 71% του παγκόσμιου συνόλου.

Η έκθεση παρέχει αναλυτικά δεδομένα για τις εθνικές αγορές ευεξίας -κατά τα έτη πριν από την πανδημία από 2017 και έως το 2020- σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης και τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία επηρέασε κάθε αγορά.

Ποιες είναι οι κορυφαίες παγκόσμιες αγορές ευεξίας

Δεν αποτελεί έκπληξη οι πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου (Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Βραζιλία, Ρωσία), οι πιο πλούσιες (Ελβετία, Αυστραλία, Ολλανδία) και χώρες που συνδυάζουν το μέγεθος με τον πλούτο (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο), ξοδεύουν τα περισσότερα για την ευεξία.

Πηγή: GWI

Οι τομείς που καθορίζουν τις εθνικές αγορές ευεξίας ποικίλλουν

Η έκθεση αποκαλύπτει πώς κυριαρχούν διαφορετικοί τομείς ευεξίας σε διαφορετικά έθνη. Τόσο παγκοσμίως όσο και στις περισσότερες χώρες, η αγορά ευεξίας συγκεντρώνεται σε τρεις τομείς:

  • Υγιεινή διατροφή, διατροφή και απώλεια βάρους.
  • Προσωπική φροντίδα και ομορφιά.
  • Σωματική δραστηριότητα.
Πηγή: GWI

Αυτά τα τρία τμήματα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% της συνολικής αγοράς ευεξίας. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη εθνική και περιφερειακή απόκλιση.

  • Στην Ιαπωνία, η προσωπική φροντίδα/ομορφιά αντιπροσωπεύει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών ευεξίας από ό,τι στις περισσότερες χώρες.
  • Για την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Ρωσία και την Τουρκία, είναι παραδοσιακή/συμπληρωματική ιατρική.
  • Στη Γερμανία, είναι ο τουρισμός ευεξίας, τα ιαματικά λουτρά και οι ιαματικές/μεταλλικές πηγές.
  • Στην Υποσαχάρια Αφρική κυριαρχούν οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία και την πρόληψη.
Πηγή: GWI

«Αυτές οι νέες κατατάξεις αποκαλύπτουν τις χώρες που ξοδεύουν τα περισσότερα για την ευεξία, , δήλωσε η Katherine Johnston , ανώτερη ερευνήτρια του GWI. Και δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις.

Αλλά το μέγεθος μιας αγοράς ευεξίας δεν καθορίζει απαραίτητα ποιες χώρες είναι πιο «καλές» ή ποιες χώρες έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα υγείας ή δίκαιη πρόσβαση στην ευεξία». Υπάρχει πολλή έρευνα να γίνει. Ποιος επωφελείται από την ανάπτυξη της οικονομίας ευεξίας σε κάθε χώρα και ποιος όχι;

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της αγοράς ευεξίας και της υγείας και της ευημερίας του πληθυσμού ενός έθνους; Τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να φέρουν περισσότερη ευεξία σε περισσότερους ανθρώπους;

Αυτό θα είναι το επίκεντρο της έκθεσης μας του Νοεμβρίου 2022 για την ευεξία και την πολιτική που θα δημοσιευτεί στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Ευεξίας στο Τελ Αβίβ».

Σύμφωνα με στοιχεία νωρίτερα, το GWI εκτιμά πώς η παγκόσμια οικονομία ευεξίας αξίζει 4,4 τρις δολάρια και προβλέπει ότι θα φτάσει τα 7 τρις δολάρια έως το 2025.