Σύνταξη: tourismtoday.gr
Νέο εγχειρίδιο για την ενθάρρυνση πρακτικών βιώσιμου τουρισμού δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC).
Ο νέος οδηγός εξηγεί πώς οι εθνικές και τοπικές τουριστικές οργανώσεις μπορούν να ενθαρρύνουν τους ενδιαφερόμενους φορείς του τουρισμού σε κάθε επίπεδο να ενσωματώσουν βιώσιμες τουριστικές πρακτικές στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Εστίαση στην μείωση αρνητικών επιπτώσεων COVID-19
Με ανανεωμένη εστίαση στην υιοθέτηση πρακτικών που μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού ως αποτέλεσμα του COVID-19, το εγχειρίδιο περιέχει πολύτιμες μελέτες περιπτώσεων από παγκόσμιες οντότητες και προορισμούς που έχουν υιοθετήσει επιτυχώς πιο οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές τουρισμού στο παρελθόν χρόνια.
Προτάσεις για Εθνικούς Οργανισμούς Τουρισμού (NTOs) και Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμών (DMOs)
Οι είκοσι μελέτες περιπτώσεων που περιλαμβάνονται στο εγχειρίδιο αναδεικνύουν τους τρόπους με τους οποίους οι ευρωπαϊκοί και άλλοι παγκόσμιοι προορισμοί ενσωματώνουν βιώσιμες προσεγγίσεις στον ταξιδιωτικό και τουριστικό τους τομέα. Μαζί με βασικές προτάσεις για Εθνικούς Οργανισμούς Τουρισμού (NTOs) και Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμών (DMOs).
Η εφαρμογή των αρχών στην πράξη
Η ETC πιστεύει ότι οι εθνικοί και τοπικοί τουριστικοί οργανισμοί της Ευρώπης μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να φέρουν κοντά τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Με στόχο να αναπτύξουν ένα κοινό όραμα για βιώσιμη τουριστική εφαρμογή.
Αυτό το όραμα τους ενθαρρύνει να συνεργαστούν με εμπορικούς και ακαδημαϊκούς εταίρους. Καθώς και ενώσεις του δημόσιου τομέα και της βιομηχανίας για να δημιουργήσουν πολύτιμες γνώσεις. Να εντοπίσουν τρόπους για να βοηθήσουν τους επισκέπτες της Ευρώπης να κάνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον και κοινότητες επιλογές πριν και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.
Τι δυσκολεύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναλάβουν δράση
Το εγχειρίδιο αναγνωρίζει επίσης ότι οι ταξιδιωτικές και τουριστικές επιχειρήσεις -ιδίως οι μικρομεσαίες- που θέλουν να αναλάβουν δράση, συχνά δυσκολεύονται να περιηγηθούν στο πολύπλοκο φάσμα:
- Συστημάτων διαπίστευσης.
- Συστημάτων παρακολούθησης.
- Μηχανισμών χρηματοδότησης.
- Καμπάνιες.
- Εξοπλισμό στον «χώρο» βιωσιμότητας.
Παραδείγματα υπεύθυνων πρακτικών, μαζί με μια σειρά πρακτικών συστάσεων, παρουσιάζονται στο εγχειρίδιο, το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο για δωρεάν λήψη από τον ιστότοπο του ETC.
Ο COVID-19 αναγκάζει τις επιχειρήσεις και το κοινό να σκεφτούν διαφορετικά
Η περίπτωση υιοθέτησης πρακτικών που μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού ήταν πάντα ισχυρή.
Ωστόσο, η πανδημία έχει φέρει σημαντικές αλλαγές με σημαντικό αριθμό τάσεων προσφοράς και ζήτησης.
Αυτές δείχνουν ότι η βιωσιμότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις αγοραστικές αποφάσεις των ταξιδιωτών. Καθώς και βασικό σημείο ανταγωνιστικότητας μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων της Ευρώπης.
Η πανδημία ανάγκασε όσους ασχολούνται με τον τουριστικό τομέα να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν αυτές τις τάσεις. Και να ενσωματώσουν βιώσιμες αρχές σε προορισμούς όλων των μεγεθών.
Ο σημαντικός ρόλος των προορισμών
«Οι προορισμοί μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης και στην καθοδήγηση της μετατροπής σε έναν κόσμο μετά την πανδημία, υπογραμμίζει ο Luís Araújo πρόεδρος της ETC.
Για το σκοπό αυτό, το ETC αναμένει ότι αυτό το εγχειρίδιο θα προωθήσει την ανταλλαγή γνώσεων. Και θα λειτουργήσει ως φορέας για τους NTO και τους DMO να κάνουν τους προορισμούς τους πιο βιώσιμους και ανθεκτικούς μακροπρόθεσμα.
Αυτό το εγχειρίδιο θα παρέχει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή περιστασιακών μελετών και ενεργειών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εφαρμοστούν από προορισμούς.
Με στόχο να ενθαρρύνουν την πλευρά της τουριστικής προσφοράς και της ζήτησης να ενεργήσουν υπεύθυνα.
Πιστεύουμε ότι αυτό το εγχειρίδιο θα υποστηρίξει τους ευρωπαϊκούς προορισμούς στις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν έναν τουριστικό τομέα που σέβεται περισσότερο το περιβάλλον. Και που θα ωφελήσει εξίσου τις τοπικές οικονομίες και κοινότητες τα επόμενα χρόνια».