Τις πιο φιλικές πόλεις για τους LGBTQ+ ταξιδιώτες αποκαλύπτει σε πρόσφατη έρευνά της η Rainbow Europe από τη Διεθνή Ένωση Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Διαφυλικών (ILGA).

Παρόλο που οι συνθήκες ταξιδιού βελτιώνονται γρήγορα, το υποσύνολο LGBTQ+, δυστυχώς, θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το δικό του συγκεκριμένο σύνολο εμποδίων και επιπλέον παραγόντων που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν πρόκειται να προγραμματίσουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

Από το 2009, ο οργανισμός υπεράσπισης έχει ευρετηριάσει και κατατάξει 49 ευρωπαϊκά έθνη σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 100 με βάση τη νομοθεσία και τις πολιτικές τους έναντι των LGBTQ+ ατόμων.

Τα κριτήρια που συνεπάγεται η ILGA Europe για τον καθορισμό της τελικής βαθμολογίας κάθε χώρας εμπίπτουν σε διάφορες κατηγορίες:

  • Ισότητα και μη διάκριση.
  • Οικογένεια.
  • Εγκλήματα μίσους.
  • Νομική αναγνώριση φύλου.
  • Intersex σωματική ακεραιότητα.
  • Xώρος της κοινωνίας των πολιτών.
  • Άσυλο.

Σε κάθε τεύχος αποδίδεται διαφορετικό βάρος στον υπολογισμό της συνολικής βαθμολογίας, αλλά όλα είναι αλληλένδετα και θεωρούνται εξίσου απαραίτητα για την «πλήρη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από τα άτομα LGBTQ+.

Για έβδομη συνεχή χρονιά, η Μάλτα κατέλαβε την πρώτη θέση ως ο πιο φιλικός προς τους LGBTQ+ ευρωπαϊκός προορισμός του 2022 με βαθμολογία 92.

Η μεσογειακή χώρα συνεχίζει να ρυθμίζει τον ρυθμό όσον αφορά στη νομοθεσία για ίσα δικαιώματα για τους queer λαούς σε εθνικό επίπεδο, νομιμοποίηση πολιτικών γάμου ομοφυλόφιλων και κοινών υιοθεσίας, απαγόρευση της θεραπείας μετατροπής, νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, νόμοι κατά των διακρίσεων, νομική προστασία κατά της ρητορικής μίσους και της βίας και πολλά άλλα.

Οι υπόλοιποι της πρώτης δεκάδας είναι η Δανία με τη δεύτερη θέση (η οποία ανέβηκε επτά θέσεις από πέρυσι) και 74 βαθμούς.

Ακολουθούν το Βέλγιο με 72 βαθμούς, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία με περίπου 68 βαθμούς.

Στη συνέχεια βρίσκεται η Γαλλία με 64, το Μαυροβούνιο με 63 και η Πορτογαλία και Ισπανία με 62.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, το Αζερμπαϊτζάν ήρθε τελευταίο με σκορ μόλις δύο πόντων.

Η Τουρκία κατάφερε να συγκεντρώσει τέσσερις βαθμούς. Ακολούθησαν η Αρμενία και η Ρωσία με 8. Λευκορωσία με 12; Πολωνία και Μονακό με 13; Άγιος Μαρίνος, Ρουμανία και Βουλγαρία με 18; και την Ουκρανία με 19.