Του Χάρη Ντιγριντάκη
Την έκθεση της Ασφαλιστικής Επιχείρησης στον κίνδυνο της απάτης φέρεται να έχουν επηρεάσει οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν λόγω της πανδημίας. Τούτο καταδεικνύει έρευνα της Επιτροπής Πρόληψης & Αντιμετώπισης της Ασφαλιστικής Απάτης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.).
Η Ένωση αποφάσισε να συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2013 για τη διερεύνηση του φαινομένου της ασφαλιστικής απάτης και για την προηγούμενη διετία διαπιστώνοντας ότι:
Στις ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας επισημάνθηκαν η αντοχή των ψηφιακών συστημάτων ελέγχου και η δυνατότητα εξαπάτησης λόγω ηλεκτρονικής ανταλλαγής παραστατικών. Επίσης στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, εκτός των ανωτέρω αναφέρθηκαν: η δυσκολία των συστημάτων ασφαλείας να αντιμετωπίσουν μεγάλο όγκο πληροφοριών και η προσπάθεια εκμετάλλευσης διογκωμένων / πλασματικών περιστατικών.
Όπως καταγράφει η έρευνα η πανδημία οδήγησε τις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις στην ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών τους, γεγονός που θέτει τις βάσεις για πιο αποτελεσματική μελλοντικά εξιχνίαση περιστατικών απάτης.
Ταυτόχρονα καταγράφηκε ότι αρκετές ασφαλιστικές επιχειρήσεις κάνουν χρήση ειδικού λογισμικού (κυρίως στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων) για την ανίχνευση ή τη διερεύνηση περιπτώσεων απάτης.
Ακόμα η μείωση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων οδήγησε σε μείωση της συχνότητας ζημιών του κλάδου και κατ’ επέκταση σε ελάττωση των προσπαθειών απάτης.
Επίσης παρατηρήθηκε μείωση του πλήθους ερευνών και των εξακριβωμένων περιπτώσεων απάτης το 2020 λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.
Το 2019 καταγράφηκαν οι περισσότερες έρευνες και οι περισσότερες εξακριβωμένες περιπτώσεις απάτης από το 2011 (έτος πρώτης έρευνας) με μέσο ποσοστό εξακριβωμένων περιπτώσεων απάτης επί πλήθους ερευνών το 2020: 60%!
Ακολούθως το μέσο οικονομικό όφελος (εκτίμηση) ανά απατηλή απαίτηση αποζημίωσης το 2020 ανήλθε στα 1.453 ευρώ.
Η κατασκευή / αλλοίωση των συνθηκών του ασφαλιστικού γεγονότος καθώς και η υπερκοστολόγηση των τιμολογίων επισκευής, έχουν το σημαντικότερο οικονομικό αντίκτυπο, ενώ οι συνηθέστερες ενδείξεις απάτης: ασύμβατες ζημιές ως προς τις συνθήκες του ατυχήματος, προϋπάρχουσες ζημιές καθώς και ζημιές χωρίς επαφή μεταξύ των εμπλεκομένων.
Ειδικότερα και με βάση τον οικονομικό τους αντίκτυπο (κατά σειρά σπουδαιότητας) των εντοπισμένων περιπτώσεων ασφαλιστικής απάτης, δηλώθηκαν οι εξής ομαδοποιημένες περιπτώσεις:
1. Κατασκευή / αλλοίωση συνθηκών ασφαλιστικού γεγονότος (πχ. δήλωση εξυπηρέτησης, σκηνοθετημένο ατύχημα, αντιστροφή υπαιτιότητας κλπ.), 2. Υπερκοστολόγηση, 3. Δήλωση ψευδών στοιχείων ασφάλισης κατά την ανάληψη του κινδύνου 4. Πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια
Τέλος με βάση την συχνότητα εμφάνισης (πρώτη η συνηθέστερη περίπτωση) των ενδείξεων που εντοπίζονται κατά την διαδικασία ανίχνευσης μιας πιθανής ασφαλιστικής απάτης, δηλώθηκαν οι εξής περιπτώσεις:
1. Ασύμβατες ζημιές ως προς τις συνθήκες του ατυχήματος.
2. Προϋπάρχουσες ζημιές.
3. Ζημιές χωρίς επαφή μεταξύ των εμπλεκομένων οχημάτων.
4. Ζημιά σε σύντομο χρονικό διάστημα είτε από την έναρξη ασφάλισης, είτε μετά την επέκταση κάλυψης (προσθήκη κάλυψης κατά τη διάρκεια της ασφαλιστικής περιόδου).
5. Υπερτιμολόγηση ή υπερβολική απαίτηση.
6. Ασυνεπείς δηλώσεις.
7. Φιλική ή συγγενική ή άλλη σχέση (πχ. συνάδελφοι, γείτονες) μεταξύ των εμπλεκομένων.
8. Συνεργεία επισκευής ή ανταλλακτικών.
9. Επαναλαμβανόμενες ζημιές.
10. Το ατύχημα συνέβη σε βραδινές ώρες.
11. Ζημιές μεταξύ οχημάτων που ασφαλίζονται από τον ίδιο ασφαλιστικό πράκτορα / διαμεσολαβούντα.
12. Το ατύχημα συνέβη σε απομακρυσμένη περιοχή 13. Προσθήκη νέων καλύψεων ή αύξηση ορίων υφιστάμενης κάλυψης κατά τη διάρκεια της ασφάλισης (αφορά σε προαιρετικές καλύψεις).
14. Αδυναμία προσκόμισης παραστατικών / αποδεικτικών στοιχείων.
15. Παραποιημένα έγγραφα.