Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι μέσες τιμές στα ξενοδοχεία του Λονδίνου θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τις 212,6 λίρες το 2023, σημειώνοντας αύξηση 18% σε σχέση με το 2021.
Μέτριες θα είναι επίσης οι αυξήσεις για τις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου στις μέσες ημερήσιες τιμές (ADR), σύμφωνα με προβλέψεις της PwC.

Η ταχεία ανάκαμψη του Λονδίνου μετά την πανδημία και η εισροή διεθνών επισκεπτών πιθανότατα θα περιορίσουν τον αντίκτυπο μιας πιθανής ύφεσης.

Ωστόσο ο Stephen Broome, επικεφαλής σύμβουλος ξενοδοχείων της PwC είπε ότι οι περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου «έχουν ένα δύσκολο έτος μπροστά, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και η πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών πλήττουν το λειτουργικό κόστος και την εγχώρια ζήτηση αναψυχής και σε πραγματικούς όρους εξαλείφουν την ανάκαμψη της ADR που παρατηρήθηκε το 2022».

Τα στοιχεία πρόβλεψης ξενοδοχείων της PwC στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2022-23, περιλαμβάνουν δύο σενάρια.

  • «Ήπιο χειμερινό σενάριο», όπου τα διεθνή ταξίδια επιστρέφουν στο 87% των επιπέδων πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
  • «Σενάριο σκληρού χειμώνα», με διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό και τον αριθμό των επιβατών αεροπορικών μεταφορών.

Η πρόβλεψη ADR στις 212,6 λίρες στο Λονδίνο αφορά το ήπιο σενάριο, ενώ στον σκληρό χειμώνα πιθανότατα να φτάσει στις 207,2 λίρες και στις 90,4 λίρες στις περιφέρειες.

Η έκθεση προειδοποίησε για μια «λειτουργικά προκλητική» χρονιά μπροστά, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού θα επιδεινωθούν από τον διψήφιο πληθωρισμό, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και την επικείμενη ύφεση.

Τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων, θα κυμανθούν το 2023 στο Λονδίνο από 76% έως 78% και στις άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου από 71% έως 77%.

Ενώ οι συναλλαγές για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 «παραμένουν ισχυρές», η έκθεση σημειώνει ότι οι συνθήκες ύφεσης θα περιορίσουν τη ζήτηση προς το τέλος του 2023.

«Μετά την ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία σε ολόκληρο τον κλάδο, οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν δύσκολες αντίξοες συνθήκες για το επόμενο έτος», δήλωσε ο Sam Ward, υπεύθυνος ξενοδοχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο της PwC.

Πρόσθεσε ότι «το ενεργειακό κόστος θα κάνει σκληρό τον χειμώνα, πέρα από τη συνεχιζόμενη κρίση λόγω έλλειψης προσωπικού και τον υψηλό πληθωρισμό.

Ενώ η συνεχιζόμενη αύξηση των διεθνών ταξιδιωτών θα μπορούσε να προσφέρει ώθηση -κυρίως για το Λονδίνο- εξακολουθεί να υπάρχει πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών που μπορεί να επηρεάσει την εγχώρια ζήτηση αναψυχής και σε άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.»