Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η IAG -μητρική εταιρεία της British Airways- δήλωσε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μια ισχυρή ανάκαμψη». Εκτιμά ότι το λειτουργικό της αποτέλεσμα θα είναι κερδοφόρο από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω πισωγυρίσματα.

Η IAG, η οποία περιλαμβάνει επίσης τις Iberia, Vueling και Aer Lingus, ανέφερε λειτουργικές ζημίες 2,8 δις ευρώ το 2021, έναντι ζημιών 7,45 δις ευρώ το 2020, καθώς τα έσοδα από επιβάτες αυξήθηκαν κατά 5,9% στα 5,8 δις ευρώ σε ετήσια βάση.

Ανέφερε ότι η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση ενίσχυσε τη ζήτηση, ειδικά μετά το άνοιγμα των συνόρων των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου.

Η Omicron είχε αρνητικό βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στο λειτουργικό αποτέλεσμα, τις κρατήσεις επιβατών και τις ακυρώσεις στο τέλος του έτους.

Η αύξηση κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής επηρέασε επίσης τις κρατήσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022.
Αλλά είχε ελάχιστο αντίκτυπο στις κρατήσεις για το Πάσχα και το καλοκαίρι του 2022.

Τα τρέχοντα σχέδια χωρητικότητας επιβατών για το 2022 αφορούν:

  • Περίπου το 65% της χωρητικότητας του 2019 το πρώτο τρίμηνο.
  • Περίπου το 85% της χωρητικότητας του 2019 για ολόκληρο το έτος.

«Είμαστε βέβαιοι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ισχυρή ανάκαμψη, δήλωσε ο Luis Gallego, διευθύνων σύμβουλος της IAG.

Οι ομάδες μας σε όλο τον όμιλο εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να αναπτύξουν την επιχείρηση μας, αξιοποιώντας παράλληλα την αύξηση των κρατήσεων όταν αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Όλες οι αεροπορικές εταιρείες μας συνέχισαν να παρουσιάζουν βελτιώσεις το τέταρτο τρίμηνο, βελτιστοποιώντας την απόδοσή τους και βελτιώνοντας περαιτέρω τα λειτουργικά τους αποτελέσματα.

Η premium αναψυχή έχει υψηλές επιδόσεις τόσο στη British Airways όσο και στην Iberia, ενώ τα επαγγελματικά ταξίδια έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν ειδικά στα υπερατλαντικά δρομολόγια.

Οι κρατήσεις παρέμειναν ισχυρές για το Πάσχα και το καλοκαίρι του 2022, αφού αυξήθηκαν το νέο έτος.

Αναμένουμε ένα δυνατό καλοκαίρι με την IAG να επιστρέφει στο 85% περίπου της χωρητικότητας της το 2019 για ολόκληρο το έτος».

Αναμένεται «σημαντική» τριμηνιαία λειτουργική ζημία για το πρώτο τρίμηνο, λόγω της κανονικής εποχικότητας, της επίδρασης της Omicron στις βραχυπρόθεσμες κρατήσεις και της επίδρασης στο λειτουργικό κόστος της αναδόμησης της ικανότητας.

Η IAG αναμένει ότι το λειτουργικό της αποτέλεσμα θα είναι κερδοφόρο από το δεύτερο τρίμηνο.

Όπως υπογράμμισε ο Luis Gallego «αυτό δεν προϋποθέτει περαιτέρω πισωγυρίσματα που σχετίζονται με τον Covid-19 και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση ή ουσιώδεις επιπτώσεις από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις».