Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η άνοδος του σκοτεινού τουρισμού (dark tourism) -όπου οι ταξιδιώτες επισκέπτονται ιστορικούς τόπους θανάτου και καταστροφών- δημιουργεί ηθικές προκλήσεις για τις αρχές των προορισμών.

Όπως επισημαίνει η GlobalData οι διαχειριστές προορισμών θα πρέπει να βαδίζουν προσεκτικά για να αποφύγουν κινδύνους όπως η εμπορευματοποίηση και τα σκοτεινά τουριστικά αξιοθέατα θα πρέπει να εξισορροπούν ανάμεσα στην εκπαίδευση και στη μνήμη.

Οι σκοτεινοί προορισμοί μπορεί να ποικίλλουν από τοποθεσίες θανάτου, όπως τάφοι, νεκροταφεία, μαυσωλεία, οστεοφυλάκια ή τάφοι έως τοποθεσίες δολοφονιών, μαζικών θανάτων και πεδία μάχης.

«Η γοητεία με τοποθεσίες θανάτου και καταστροφής δεν είναι ούτε καινούργιο ούτε ένα ειδικά δυτικό φαινόμενο, λέει η Hannah Free αναλύτρια στην GlobalData.

Ωστόσο, οι τουριστικές επισκέψεις σε τοποθεσίες θανάτου και καταστροφών γίνονται ένα διάχυτο χαρακτηριστικό της σύγχρονης κοινωνίας και ως εκ τούτου περιλαμβάνονται και στα δρομολόγια των ταξιδιωτών».

Οι ηθικές συνέπειες είναι μία από τις τέσσερις κύριες προκλήσεις για τον σκοτεινό τουρισμό, παράλληλα με τη διατήρηση αυθεντικών εμπειριών, σχετικά με τον τουρισμό και ερωτήματα σχετικά με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας.

«Ο σκοτεινός τουρισμός έχει τη δύναμη να ζωντανέψει την ιστορία και προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να μάθουν από το παρελθόν, επισημαίνει η Hannah Free.

Η εμπορευματοποίηση είναι μια αναμφισβήτητη συνέπεια που βλέπει τα καταστήματα δώρων να πωλούν αντικείμενα όπως κούπες και μπρελόκ. Αυτά κινδυνεύουν να μη σεβαστούν και να υποτιμήσουν το νόημα πίσω από προορισμούς και χώρους μνήμης.

Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι εκδρομές θα είναι υπεύθυνες και εκπαιδευτικές.

Για παράδειγμα, το 9/11 Ground Zero Museum Workshop φιλοξενεί μαθητικές και εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σε τακτική βάση.»

Η GlobalData προτείνει στις αρχές να διαβουλεύονται με τους ντόπιους, τους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων για να συζητήσουν πώς θα διαχειριστούν τα κέρδη.