Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα επαγγελματικά ταξίδια επιστρέφουν, με την Παγκόσμια Ένωση Επιχειρηματικών Ταξιδιών (GBTA) να αναφέρει «αυξημένη» ζήτηση.

Ωστόσο, η τελευταία δημοσκόπηση της δείχνει ότι ο κλάδος δεν θα επιστρέψει στο προ πανδημίας επίπεδο του. Η έρευνα των μελών στις αρχές Απριλίου διαπίστωσε ότι:

  • Τα τρία τέταρτα των εταιρειών των ερωτηθέντων (74%) επιτρέπουν πλέον τα διεθνή ταξίδια, από 48% τον Φεβρουάριο, με το 45% «συνήθως» να επιβάλλει ένα ταξίδι.
  • Λιγότερο από το μισό (45%) ακύρωσε ή ανέστειλε τα περισσότερα διεθνή ταξίδια τον Μάρτιο, από 71% τον Φεβρουάριο.
  • Οι μισές εταιρείες (52%) που είχαν ακυρώσει ή αναστείλει τα περισσότερα διεθνή ταξίδια σχεδίαζαν να ξαναρχίσουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Μόνο ένας στους πέντε (20%) ανέφερε ότι ακύρωσε επαγγελματικά ταξίδια εσωτερικού – από 33% τον Φεβρουάριο – και το 80% επέτρεψε ορισμένα ταξίδια εσωτερικού, από 67% τον Φεβρουάριο.

Εννέα στις 10 εταιρείες διαχείρισης ταξιδιών (TMC) και προμηθευτές (88%) ανέφεραν αυξημένες κρατήσεις τον προηγούμενο μήνα, από 45% τον Φεβρουάριο, ενώ οι αγοραστές ταξιδιών ανέφεραν κρατήσεις στο 56% των επιπέδων πριν από την πανδημία κατά μέσο όρο, από 34 % τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, μόνο το 39% των TMCs και των προμηθευτών και το 44% των ταξιδιωτικών αγοραστών ανέφεραν κρατήσεις σε ποσοστό 50% ή περισσότερο από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Δύο στους πέντε (41%) ανέφεραν ότι είχαν αυξήσει τις ταξιδιωτικές δαπάνες των εργαζομένων για πτήσεις και 34% για διαμονή σε ξενοδοχεία λόγω του πληθωρισμού.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό, το 80% των ταξιδιωτικών διαχειριστών ανέφερε ότι η πανδημία είχε προκαλέσει αλλαγές στις ταξιδιωτικές πολιτικές της εταιρείας.

  • Δύο στους πέντε (39%) δήλωσαν ότι η εταιρεία τους θα πραγματοποιήσει λιγότερα ταξίδια από ό,τι στο παρελθόν.
  • Ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες (24%) ανέφερε αύξηση στις απαιτήσεις έγκρισης ταξιδιού.
  • Το 23% είπε ότι επανεκτίμησε τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν οι εργαζόμενοι, λαμβάνοντας υπόψη -για παράδειγμα- τον τύπο μεταφοράς ή τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας ενός ξενοδοχείου.

Περισσότεροι από τους μισούς διευθυντές ταξιδιών που ερωτήθηκαν (54%) περίμεναν λιγότερα ταξίδια ανά εργαζόμενο με 71% στην Ευρώπη σε σύγκριση με 47% στη Βόρεια Αμερική.

  • Μόλις το 24% των διευθυντών ταξιδιών πίστευε ότι δεν θα μειωνόταν ο αριθμός των επαγγελματικών ταξιδιών.
  • Ένας στους τρεις παγκοσμίως (34%) και το 58% στην Ευρώπη ανέμενε αύξηση των σιδηροδρομικών ταξιδιών.
  • Το 59% στην Ευρώπη να αναμένει ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα είναι μεγαλύτερα κατά μέσο όρο.

Η Suzanne Neufang διευθύνουσα σύμβουλος της GBTA, κάνει λόγο για «σημαντικά κέρδη στην επιστροφή των επαγγελματικών ταξιδιών τους τελευταίους δύο μήνες, παρόλο που ο κλάδος αντιμετωπίζει προκλήσεις πέρα ​​από τον Covid-19».

Όμως τα ευρήματα της δημοσκόπησης συμφωνούν με τις προβλέψεις ότι ένα ποσοστό των επαγγελματικών ταξιδιών μπορεί να μην επιστρέψει.