Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Μαδρίτη, έχει δει μια σημαντική αύξηση της τουριστικής βιομηχανίας της τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει δημοφιλής προορισμός.

Το 2019, ο τουριστικός τομέας συνεισέφερε πάνω από 18 δις ευρώ στην οικονομία της πόλης, η οποία αυξήθηκε σε 21,4 δις το 2023, σύμφωνα με την Ισπανική Στατιστική Υπηρεσία (INE).
Αυτή η ανάπτυξη μπορεί να αποδοθεί στην ικανότητα της πόλης να προσελκύει ταξιδιώτες με υψηλή αγοραστική δύναμη και στις συνεχείς προσπάθειες της να βελτιώσει τη διεθνή της φήμη.

Οι προοπτικές για τον τουρισμό της πόλης το 2024 είναι θετικές και ελπιδοφόρες. Η τρέχουσα εστίαση είναι στην ενίσχυση της προσφοράς της πόλης και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας. Η πρωτεύουσα της Ισπανίας βρίσκεται σε ιδανική θέση για να εκμεταλλευτεί την τουριστική δυναμική, με αποτέλεσμα μια ισορροπημένη και ευεργετική ανάπτυξη.

Ο τουρισμός στη Μαδρίτη επηρεάζει σημαντικά την κοινωνία πέρα ​​από τα απλά οικονομικά μεγέθη. Η ικανότητα του να οδηγεί την ανάπτυξη είναι εμφανής στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και προστιθέμενης αξίας σε διάφορους οικονομικούς τομείς.

Για κάθε 100 ευρώ άμεσης προστιθέμενης αξίας υπάρχει σημαντική συνεισφορά 46,7 ευρώ σε άλλους τομείς. Για κάθε 100 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στον τουριστικό κλάδο, δημιουργούνται 41 επιπλέον θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς που σχετίζονται μαζί του έμμεσα.

Αριθμοί πληρότητας ξενοδοχείων στη Μαδρίτη

Με βάση τα τελευταία στοιχεία πληρότητας για τα ξενοδοχεία της INE τον Νοέμβριο του 2023, συνολικά 1.068.833 ταξιδιώτες διέμειναν σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην Κοινότητα της Μαδρίτης, αντιπροσωπεύοντας το 15,71% του εθνικού συνόλου.
Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει αύξηση 64.738 ταξιδιωτών και ετήσιο ρυθμό 6,45%. Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της Μαδρίτης ως δημοφιλούς τουριστικού προορισμού.

Επιπλέον, τα στοιχεία που συλλέχθηκαν τον Οκτώβριο δείχνουν ότι οι διεθνείς ταξιδιώτες που διαμένουν σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην Κοινότητα της Μαδρίτης πραγματοποίησαν 1.376.323 διανυκτερεύσεις, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 11,95%.
Οι πέντε κορυφαίες αγορές για τον τουρισμό της Μαδρίτης ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιταλία, η Γαλλία, το Μεξικό και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ξενοδοχειακές επενδύσεις και τουριστικές δαπάνες

Η Μαδρίτη είναι αυτή τη στιγμή ο ηγέτης στις επενδύσεις ξενοδοχείων στην Ισπανία, έχοντας δρομολογήσει 33 έργα.

Η ανάκαμψη της πόλης και η επέκταση των προσφορών πολυτελείας οδήγησαν σε θετική εξέλιξη των δεικτών κερδοφορίας των ξενοδοχείων.
Το τέλος του 2022 σημείωσε ιστορικό ρεκόρ με ξενοδοχειακές επενδύσεις 803 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2021 κατά 71,6% (541,3 εκατ. ευρώ) και του 2019 κατά 76,6%.

Η μέση τουριστική δαπάνη ανά άτομο συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας, με το ποσό να ανέρχεται στα 297 ευρώ την ημέρα. Αυτό είναι 120 ευρώ περισσότερο από τον εθνικό μέσο όρο των 177 ευρώ και 4,04% περισσότερο από τον Νοέμβριο του 2022.

Η μέση δαπάνη ανά άτομο στην περιοχή ήταν 1.700 ευρώ, 7,53% περισσότερο από τον Νοέμβριο του 2022 και 428 ευρώ περισσότερο από τον εθνικό μέσο όρο του 1.272 ευρώ. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η Μαδρίτη προηγείται όσον αφορά τη μέση δαπάνη ανά τουρίστα.

Συνδέσεις αέρα

Το αεροδρόμιο Adolfo Suárez Madrid-Barajas έχει καθιερωθεί ως το πέμπτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Ευρώπη και το κύριο αεροδρόμιο στην Ισπανία όσον αφορά τις συνδέσεις. Το 2022, το αεροδρόμιο εξυπηρέτησε 50,6 εκατομμύρια επιβάτες, μια εντυπωσιακή αύξηση 109% σε σύγκριση με το 2021.

Η νέα αεροπορική διαδρομή της Iberia προς την Ντόχα (Κατάρ) θα ενισχύσει τις συνδέσεις της Μαδρίτης με την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ωκεανία, δημιουργώντας ευκαιρίες για ευρύτερο πολιτιστικό και οικονομική ανταλλαγή.

Αυτή η σύνδεση αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων προώθησης του Madrid Turismo από την Ifema, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την περιοχή.

Η τουριστική βιομηχανία της Μαδρίτης προετοιμάζεται για ένα γεμάτο γεγονότα 2024 γεμάτο ευκαιρίες και προκλήσεις. Η οικονομία της πόλης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, που περιλαμβάνει πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές πτυχές. Με μεγάλη έμφαση στη βιωσιμότητα και την ποιότητα, η Μαδρίτη στοχεύει να εδραιώσει τη θέση της ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός, προσφέροντας μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες σε επισκέπτες τόσο από εγχώριες όσο και διεθνείς τοποθεσίες.