Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ιταλία αντιπροσωπεύει έναν από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο. Περίπου το 40% των ταξιδιωτών έχει τη χώρα στην κορυφή της λίστας επιθυμιών για τις διακοπές αυτό το καλοκαίρι.
Το ποσοστό είναι σημαντικό, για την ιταλική τουριστική βιομηχανία. Αλλά ποιες είναι ακριβώς οι προοπτικές του ιταλικού τουρισμού για τους καλοκαιρινούς μήνες;

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού της χώρας Μάσιμο Γκαραβάλια, η Ιταλία έχει σχεδόν «ξεπουλήσει» αυτό το καλοκαίρι.

Ωστόσο, ο Μάσιμο Γκαραβάλια σημείωσε ότι αυτό ισχύει μόνο για παραθαλάσσιους και ορεινούς προορισμούς. Οι μεγάλες πόλεις θα συνεχίσουν τον αγώνα τους τους επόμενους μήνες.

Ο υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι ο αριθμός των κρατήσεων στην Ιταλία αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ τα εγχώρια ταξίδια παρουσίασαν επίσης αύξηση.

Επίσης, δεν μπορεί κανείς να παραμελήσει την επαναλαμβανόμενη, αν και περιορισμένη, ροή ξένων τουριστών.

Αδικαιολόγητη αισιοδοξία

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ως αδικαιολόγητη την αισιοδοξία του Μάσιμο Γκαραβάλια. Ειδικά όταν κάποιος λαμβάνει υπόψη πόσο σημαντική είναι η ιταλική τουριστική βιομηχανία για τη χώρα.

Σύμφωνα με το Centro Studi Turistici στη Φλωρεντία, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από ξένους τουρίστες στην Ιταλία θα μειωθεί κατά ένα εκπληκτικό 56 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2018, όταν 60 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες έμειναν μια νύχτα στη χώρα.

Αυτή η πτώση αντιπροσωπεύει απώλεια 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για έναν τομέα που αντιπροσωπεύει το 13% του Ιταλικού ΑΕΠ.

Με άλλα λόγια, ένα τεράστιο πλήγμα για την ιταλική τουριστική βιομηχανία, η οποία δεν μπορεί να αναπνέει από την αρχή της πανδημίας.

Η Λομβαρδία βλέπει πτώση κατά 80% στις διεθνείς αφίξεις

Ένα άλλο παράδειγμα της απελπιστικής κατάστασης της Ιταλίας είναι η Λομβαρδία, μια από τις σημαντικότερες περιοχές του κλάδου.

Κατά τη διάρκεια της τετράμηνης περιόδου του έτους (Ιανουάριος – Απρίλιος 2021) σημειώθηκε πτώση περίπου 80% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών σε σύγκριση με το 2019.

Η Λομβαρδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας περιοχών όσον αφορά τον κύκλο εργασιών ξενοδοχείων στα 15 δις. Αυτό αντιπροσωπεύει το 17% του συνολικού κύκλου εργασιών της χώρας.
Επιπλέον, υπάρχουν περισσότερες από ένα τέταρτο εκατομμυρίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό στην περιοχή.

Για αυτόν τον λόγο, οι ενδιαφερόμενοι ζητούν επείγουσες και ουσιαστικές απαντήσεις για τον ιταλικό τουρισμό που είναι ένας από τους κινητήρες της οικονομίας, έτσι ώστε η θερινή περίοδος να είναι τελικά το σημείο καμπής.

Πότε θα ανακάμψει η βιομηχανία

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας. Και σε αυτό το σημείο είναι δύσκολο να προβλεφθεί μια ημερομηνία ή ακόμη και ένα έτος.

Η Deloitte έχει παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της σχετικά με την ανάκαμψη του τουρισμού. Σύμφωνα με την εταιρεία, μια «πραγματική ανάκαμψη» αναμένεται στο εσωτερικό το 2023, ενώ η διεθνής αγορά θα ανακάμψει ένα χρόνο αργότερα.

Ωστόσο, αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι η τουριστική κατάσταση δεν θα βελτιωθεί στο εξής. Οι εκτιμήσεις έγιναν στο τέλος του 2020 πριν ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει ελπίδα ότι η ίδια η εκστρατεία θα μπορέσει να βελτιώσει την απόδοση του τομέα από το 2021. Εν ολίγοις, η ανάκαμψη θα είναι αργή αλλά πιθανώς σταθερή.