Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τους επίκαιρους στόχους που θα εξυπηρετήσει η εισαγωγή αποτελεσματικών, αναλογικών και δίκαιων κανόνων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, διατυπώνει σε μελέτη της η Συνομοσπονδία Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (HOTREC).

Η διαβούλευση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο μπλοκ που καταρτίστηκε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πλησιάζει στο τέλος της.

Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να υποστηρίξει τη διεύρυνση του ανταγωνισμού και των παραγόντων στον τομέα. Σεβόμενη παράλληλα τη νομοθεσία της ΕΕ που επιτρέπει στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν τοπικούς κανόνες με βάση τις ανησυχίες που προς το δημόσιο συμφέρον. Σκοπός της είναι να:

  • Αναπτύξει υπεύθυνη, δίκαιη και αξιόπιστη ανάπτυξη βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, ως μέρος ενός καλά ισορροπημένου τουριστικού οικοσυστήματος.
  • Διασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους τους παρόχους υπηρεσιών διαμονής.
  • Ανταποκριθεί στα πολλά αιτήματα των ενδιαφερομένων για δράση σε επίπεδο ΕΕ στον τομέα αυτό.

Ποιες είναι οι προτάσεις της HOTREC για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κομισιόν για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η μελέτη “HOTREC Position Paper on EU-wide Regulation of Short-term Rentals” σε συνεργασία με την TOPOSOPHY, περιλαμβάνει συστάσεις και κατευθύνσεις, όπως:

  • Εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού με άλλους παρόχους υπηρεσιών τουριστικών καταλυμάτων.
  • Διασφάλιση ότι η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν υπονομεύει την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση για τους κατοίκους.
  • Προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων ανά γειτονιά.
  • Διασφάλιση ότι η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων συμβάλλει αποτελεσματικά στην τοπική οικονομία και στην ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μελέτη αξιοποιεί στοιχεία και δεδομένα από δευτερογενείς πηγές και από συνεντεύξεις με εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους δημόσιων φορέων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρωτοβουλία βραχυπρόθεσμης ενοικίασης καταλυμάτων, ζητώντας ένα «πιο ανθεκτικό, καινοτόμο και βιώσιμο οικοσύστημα» για τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων νέων κανόνων για υπηρεσίες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάπτυξη «υπεύθυνης, δίκαιης και αξιόπιστης ανάπτυξης στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις», ως μέρος αυτού του οικοσυστήματος, με πανευρωπαϊκούς κανόνες που πρέπει να τεθούν σε ισχύ.

Από την έναρξη της πρωτοβουλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύναψε ένα σύμφωνο κοινής χρήσης δεδομένων με κολοσσούς ενοικίασης, συμπεριλαμβανομένων των Airbnb, Booking.com, Expedia και Tripadvisor.

Ο τομέας των ενοικιαζόμενων διακοπών έχει δεχθεί τεράστια κριτική τα τελευταία χρόνια για τον περιορισμό της προσφοράς μακροχρόνιων ενοικίων και τη συμβολή στον υπερτουρισμό (overtourism), ιδιαίτερα σε πόλεις όπως το Άμστερνταμ, το Παρίσι και η Βαρκελώνη.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης της ΕΕ

Το σχέδιο δράσης της ΕΕ υποδοχής πέντε σημείων επιδιώκει να διασφαλίσει ότι τα οφέλη από τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις παραμένουν, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός μητρώου υποδοχής της ΕΕ και η υποστήριξη της επιβολής των κανονισμών.

Οι βασικές ενότητες της μελέτης HOTREC

  • Πολλαπλά ορόσημα (π.χ. παρεμβάσεις νομοθετικού περιεχομένου, πρωτοβουλίες από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, δικαστικές αποφάσεις) που έχουν συντελέσει στην εξέλιξη των υπηρεσιών και των ρυθμίσεων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
  • Τάσεις προσφοράς και ζήτησης που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων μετά την πανδημία.
  • Μια σειρά διδάγματα από την εφαρμογή κανόνων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε προορισμούς από την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική.
  • Αναλυτικές κατευθύνσεις για τους τύπους δεδομένων που θα καταστήσουν αποτελεσματική την εφαρμογή των κανόνων.
  • Συστάσεις της HOTREC για διαφορετικούς κανόνες (π.χ. εγγραφή σε μητρώο βραχυχρόνιων μισθώσεων, φορολόγησης, ασφάλεια και προστασία των καταναλωτών, διαμοιρασμός δεδομένων ανάμεσα στις πλατφόρμες και τις αρμόδιες αρχές).