Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Σουηδία ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τους πρώτους έξι μήνες του έτους την 1η Ιανουαρίου 2023 μετά την Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ήταν επικεφαλής του Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Μεταξύ των πρώτων πραγμάτων που θα κάνει η Σουηδία σε αυτόν τον ρόλο, είναι να καλέσει τα κράτη μέλη για μια συνεδρίαση του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων του Συμβουλίου αύριο Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, για να αποφασίσει εάν πρέπει να ληφθούν κοινά μέτρα για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο μπλοκ από την Κίνα.

«Η Σουηδία αγωνίζεται για μια κοινή γραμμή για ολόκληρη την ΕΕ όσον αφορά στην εισαγωγή πιθανών ταξιδιωτικών περιορισμών», τόνισε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson.

Σημείωσε επίσης ότι πριν από αυτή τη συνάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να καταλήξει σε σύσταση σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που η Σουηδία αναλαμβάνει την Προεδρία ενός από τα τρία σημαντικότερα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Οι τέσσερις προτεραιότητες της 6μηνης Προεδρίας της Σουηδίας στην ΕΕ

Η σουηδική Προεδρία έχει θέσει τέσσερις προτεραιότητες στις οποίες θα επικεντρωθεί κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών, οι οποίες είναι:

  • Ασφάλεια και ενότητα.
  • Ανταγωνιστικότητα.
  • Πράσινη και ενεργειακή μετάβαση.
  • Δημοκρατικές αξίες και κράτος δικαίου.

Σχολιάζοντας τον νέο ρόλο της πατρίδας του, ο Σουηδός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Σουηδία αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο σε μια περίοδο που το μπλοκ της ΕΕ διέρχεται κάποιες άνευ προηγουμένου προκλήσεις.

Όπως υπογράμμισε «η ενότητα μας και η ετοιμότητα μας να δράσουμε παραμένουν βασικές για την ασφάλεια, την ανθεκτικότητα και την ευημερία της ΕΕ.

Η Σουηδία αναλαμβάνει την Προεδρία σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις. Μια πιο πράσινη, πιο ασφαλής και πιο ελεύθερη Ευρώπη είναι το θεμέλιο των προτεραιοτήτων μας».