Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα ταξίδια για διακοπές βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητες των Γερμανών, σύμφωνα με μελέτη της Forschungsgemeinschaft Urlaub und Reisen (FUR).
Ο πληθωρισμός μπορεί να απειλεί τα ταξιδιωτικά σχέδια τους φέτος, αλλά δεν απειλεί την επιθυμία τους για ταξίδια.

  • Η επιθυμία να πάνε διακοπές βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο σε ποσοστό 54%.
  • Αυτό ισχύει και για τον παράγοντα επιμήκυνσης του χρόνου διακοπών (66%).

Τα σχέδια για ταξίδια και τα χρήματα

Οι Γερμανοί (83%) σκεφτόταν ήδη τον Νοέμβριο του 2022 τα «ταξίδια διακοπών 2023». Το αν θα κάνουν τελικά διακοπές φέτος παραμένει ασαφές.

  • Το 54% είναι βέβαιο ότι θα έχει αρκετά χρήματα διαθέσιμα για διακοπές το 2023.
  • Το 24% αμφιβάλλει για τον προϋπολογισμό των διακοπών του.
  • Το 69% σχεδιάζει ένα ή περισσότερα ταξίδια και μόνο το 12% θα απέχει από οποιοδήποτε ταξιδιωτικό σχέδιο.

Όσον αφορά στις δαπάνες για ταξίδια διακοπών, το 17% των Γερμανών θέλει να μην δαπανήσει αρκετά, αλλά το 23% θέλει να ξοδέψει περισσότερα.

Ωστόσο περίπου ένας στους τέσσερις, υποστήριξε ότι ένα ταξίδι το 2023 μπορεί να είναι οικονομικά αδύνατο. Για το 2022, μόνο ένας στους οκτώ το είχε πει αυτό.

Το κόστος βασικός παράγοντας για ταξιδιωτικές αποφάσεις

Το αυξανόμενο κόστος στα ταξίδια και σε άλλους τομείς της ζωής είναι σημαντικές για τις ταξιδιωτικές αποφάσεις των Γερμανών, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Martin Lohmann.

Οι Γερμανοί είναι γενικά απαισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση το 2023. Τα δύο τρίτα αναμένουν επιδείνωση.

Ωστόσο παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την επερχόμενη εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης, ο Martin Lohmann υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν ακόμη περιθώρια για υψηλότερες δαπάνες για ταξίδια σε πολλά νοικοκυριά».

Ήδη, εμφανίζεται όγκος ζήτησης (αριθμός ταξιδιών) πάνω από το επίπεδο του 2022, ενώ προβλέπεται ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν.

Η FUR διαπιστώνει ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά στο μέλλον. Οδηγοί είναι οι εξελίξεις στις συνθήκες πλαισίου και στην τουριστική προσφορά, για παράδειγμα στα θέματα της βιωσιμότητας, της τεχνολογικής αλλαγής και του προσωπικού.