Οι δύο πιο δημοφιλείς προορισμοί διακοπών για τους Βρετανούς ταξιδιώτες Ισπανία και ΗΠΑ, βρίσκονται στον κατάλογο των πέντε χειρότερων χωρών για απάτες με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Αυτό αποκαλύπτει η νέα έρευνα “Fraud the Facts 2019” της UK Finance σχετικά με τις απάτες με κάρτες στο εξωτερικό.

Μόλις χθες έρευνα της ταξιδιωτικής Ένωσης Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ABTA) αποκάλυψε πρόσφατα ότι 7 εκατομμύρια λίρες ή 9,1 εκατομμύρια δολάρια χάθηκαν σε απάτες σε βάρος ταξιδιωτών και τα θύματα υπολογίζονται πάνω από 5.000.

Απάτες με πλαστικό χρήμα γενικότερα

Παρά την αυξανόμενη προστασία έναντι της απάτης με κάρτες που τίθεται σε εφαρμογή για τους καταναλωτές, η απάτη με κάρτες εξακολουθεί να είναι ένα μαζικά αυξανόμενο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο.

Το 2018, οι απώλειες απάτης στις κάρτες εκδόσεων του Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθαν σε 671,4 εκατομμύρια λίρες, εκ των οποίων 174,6 εκατομμύρια λίρες είχαν κλαπεί στο εξωτερικό.
Ο αριθμός αυτός αυξάνεται ραγδαία κατά τη διάρκεια σχεδόν της δεκαετίας.

Top 5 με χειρότερες χώρες για απάτες με κάρτες

  1. Ιρλανδία
  2. ΗΠΑ
  3. Ολλανδία
  4. Λουξεμβούργο
  5. Ισπανία

Παρόλο που το 2018 η Ισπανία και οι ΗΠΑ ήταν οι δύο καλύτεροι προορισμοί διακοπών για τους Βρετανούς, οι πιθανότητες να πέσουν θύματα απάτης είναι πολύ σημαντικές.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι απάτης με κάρτες στο εξωτερικό

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι απάτης με κάρτες και πολλές τακτικές και τεχνικές που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες για να κλέψουν τα δεδομένα της κάρτας. Ωστόσο, δύο είναι οι πιο γνωστοί τύποι απάτης με κάρτες στο εξωτερικό.

  • Εξαπάτηση απομακρυσμένης αγοράς

Το 85% της απάτης στις κάρτες που συμβαίνει στο εξωτερικό είναι μέσω απάτης απάτης σε αλλοδαπούς λιανοπωλητές.
Η απάτη απομακρυσμένης αγοράς συμβαίνει όταν ο εγκληματίας κλέβει τις πληροφορίες στην κάρτα του θύματος (αριθμός κάρτας, έκδοση και ισχύει έως τις ημερομηνίες και τον αριθμό CVV) και στη συνέχεια το χρησιμοποιεί για να πραγματοποιήσει συναλλαγές όπου η κάρτα δεν χρειάζεται να είναι παρούσα, από το τηλέφωνο.
Αυτός ο τύπος απάτης συχνά χρειάζεται πολύ χρόνο για να εντοπιστεί, ειδικά ενώ το θύμα είναι σε διακοπές, καθώς συχνά παρατηρείται μόνο όταν ελέγχονται οι τραπεζικές καταστάσεις και το θύμα ανακοινώνει συναλλαγές που δεν πραγματοποίησαν.

  • Απάτη πλαστών καρτών

Η απάτη πλαστών καρτών εμφανίζεται όταν οι πληροφορίες που περιέχονται στη μαγνητική ταινία της κάρτας κλαπούν μέσω εγκληματιών που εγκαθιστούν μικροσκοπικές συσκευές “απομάκρυνσης” σε ΑΤΜ και UPT.
Αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πλαστών καρτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χώρες που δεν έχουν ακόμη αναβαθμιστεί σε εξουσιοδότηση Chip και PIN.