Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις είναι αμφιλεγόμενες σε πολλούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Είναι μια εύκολη επένδυση ή πηγή επιπλέον εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε δημοφιλή τουριστικά σημεία, συχνά πιο προσοδοφόρα για τους ιδιοκτήτες από τις συμβατικές μακροχρόνιες ενοικιάσεις.
Ωστόσο αυξάνουν τις τιμές ενοικίων για τους ντόπιους. Δημιουργούν στεγαστική κρίση αναγκάζοντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις πόλεις τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εισάγει σταδιακά κανόνες που ισχύουν για το σύνολο του μπλοκ των 27 κρατών. Πόλεις και χώρες στο μπλοκ, μάχονται με τον δικό τους τρόπο την αύξηση στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις για διακοπές.

Αυστηροί κανόνες στο Παρίσι

Υπάρχει μια διαδικασία εγγραφής στις περισσότερες περιοχές σε όλη τη Γαλλία για όποιον θέλει να νοικιάσει ένα ολόκληρο σπίτι ή διαμέρισμα βραχυπρόθεσμα.
Μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή, το δημαρχείο δίνει έναν αριθμό ο οποίος συνδέεται με την ηλεκτρονική καταχώριση για κρατήσεις.

Στο Παρίσι, οι κανόνες είναι ακόμη πιο αυστηροί. Η πόλη κέρδισε πρόσφατα μια μακρά δικαστική μάχη με την Airbnb, η οποία βρήκε την διαδικτυακή πλατφόρμα ενοικίασης από κοινού υπεύθυνη για την παράνομη υπενοικίαση ακινήτων στην πόλη.

Καθώς τοποθεσίες όπως αυτές έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα, το Παρίσι έχει εισαγάγει όλο και πιο περιοριστική νομοθεσία σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να ενοικιαστεί.

Επιτρέπεται η ενοικίαση της κύριας κατοικίας σε μια πλατφόρμα όπως η Airbnb για 120 ημέρες το χρόνο, μετά την εγγραφή στο τοπικό δημαρχείο.

Για δεύτερη κατοικία ή για ενοικίαση ακινήτου για περισσότερες από 120 ημέρες, πρέπει να μετατραπεί επίσημα σε επιπλωμένο τουριστικό κατάλυμα.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά γίνεται επίτηδες μιας και η πόλη παλεύει με την στεγαστική κρίση.

Το Παρίσι έχει συστήσει μια ειδική μονάδα για την καταδίωξη παράνομων ενοικιάσεων.
Σε τέσσερα χρόνια η γαλλική πρωτεύουσα έχει εισπράξει 18 εκατομμύρια ευρώ από πρόστιμα σε όσους δεν τηρούσαν σωστά τους κανόνες.

Η Πορτογαλία καταπολεμά τα ενοίκια διακοπών σε ολόκληρη τη χώρα

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Antonio Costa εισήγαγε πρόσφατα μια σειρά μέτρων για την πάταξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η τελευταία απογραφή της χώρας το 2021 αποκάλυψε ότι υπήρχαν περισσότερες από 720.000 κενές κατοικίες στην Πορτογαλία.

Σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τις ταχέως αυξανόμενες τιμές ενοικίασης, η χώρα δεν θα εκδίδει νέες άδειες για Airbnb και άλλα παρόμοια άδεια διακοπών.
Οι μόνες εξαιρέσεις θα είναι οι αγροτικές περιοχές που δεν υποφέρουν από αστικές πιέσεις.

Όλες οι άδειες για ενοίκια διακοπών θα επανεξετάζονται πλέον κάθε πέντε χρόνια και ένα νέο σύστημα ελέγχου των τιμών ενοικίασης εισάγεται επίσης.
Στους ιδιοκτήτες Airbnb προσφέρεται επίσης φορολογική ελάφρυνση εάν μετατρέψουν τις ιδιοκτησίες τους σε συνηθισμένα σπίτια.

Η καταστολή έρχεται καθώς η Πορτογαλία θέτει επίσης τέλος στο σύστημα Golden Visa.
Προσέφερε στους αλλοδαπούς την ευκαιρία να λάβουν υπηκοότητα αγοράζοντας ακίνητα στη χώρα αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ – μια ελκυστική προοπτική για όσους επιθυμούν να λάβουν άδεια διαμονής στην ΕΕ.
Αλλά έχει οδηγήσει στο 10% όλων των αγορών ακινήτων στην Πορτογαλία να γίνονται από αλλοδαπούς.

Ισπανικές πόλεις αντεπιτίθενται ενάντια στο αυξανόμενο κόστος ενοικίασης

Η Ισπανία έχει επίσης δει μια έκρηξη στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις καθώς ο τουρισμός έχει αυξηθεί μετά την πανδημία.

Τα στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής δείχνουν ότι ο αριθμός των ενοικιαζόμενων διακοπών αυξάνεται σε ολόκληρη τη χώρα. Σε ορισμένες περιοχές, έως και ένα στα τέσσερα ακίνητα είναι εγγεγραμμένα ως τουριστικά ενοίκια.

Δεν υπάρχει ακόμη νόμος σε εθνικό επίπεδο, αλλά αρκετοί ισπανικοί προορισμοί ανταγωνίζονται τα ακίνητα τύπου Airbnb καθώς η τιμή της ενοικίασης ενός σπιτιού έχει αυξηθεί.

Το 2021, η Βαρκελώνη έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που απαγόρευσε τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ιδιωτικών δωματίων. Έχει μια ειδική ομάδα που ελέγχει για παράνομες καταχωρίσεις και τις αφαιρεί.

Η εκχώρηση ολόκληρων κατοικιών ή διαμερισμάτων εξακολουθεί να επιτρέπεται – αλλά ο ιδιοκτήτης του ακινήτου πρέπει να διαθέτει την κατάλληλη άδεια. Και η πόλη δεν έχει εκδώσει νέες άδειες εδώ και αρκετό καιρό.

Τον Φεβρουάριο, η Βαλένθια ανακοίνωσε σχέδια να απαγορεύσει τη χρήση κατοικιών για περιστασιακή τουριστική χρήση στο ιστορικό της κέντρο. Αρχικά ανατράπηκε από τα δικαστήρια, αλλά το δημαρχείο λέει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στις βραχυπρόθεσμες διακοπές.

Η Πάλμα, η δημοφιλής πρωτεύουσα σε Μαγιόρκα, πέτυχε στη νομική της πρόκληση να απαγορεύσει τις τουριστικές ενοικιάσεις σε πολυκατοικίες. Σημαίνει ότι οι επισκέπτες μπορούν να πληρώσουν μόνο για να μείνουν σε μονοκατοικίες που πρέπει να είναι απομονωμένες κατοικίες ή βίλες και όχι σε διαμερίσματα ή διαμερίσματα.

Σε ολόκληρη την Ισπανία, οι κανόνες ποικίλλουν, αλλά καθώς οι διακοπές συνεχίζουν να αυξάνονται, οι περιορισμοί είναι πιθανό να γίνουν αυστηρότεροι.

Τα ιταλικά τουριστικά hotspots περιορίζουν τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις

Στα δημοφιλή τουριστικά σημεία της Ιταλίας, οι τοπικές αρχές περιορίζουν επίσης τις επιλογές βραχυπρόθεσμης ενοικίασης.

Ο Luigi Brugnaro, δήμαρχος στην Βενετία είπε στον τοπικό Τύπο τον Μάρτιο ότι το κέντρο της πόλης έχει υποφέρει από ερήμωση και τώρα πρέπει να αγωνιστεί για να κρατήσει την ψυχή του.

Σχεδιάζει να εισαγάγει ένα σύστημα που θα επιτρέπει την ενοικίαση κατοικιών σε τουρίστες μόνο για 120 ημέρες το χρόνο. Ο Luigi Brugnaro είπε ότι όποιος ξεπερνά αυτό το όριο θα βρει την αστυνομία «στην πόρτα».

Οι ιταλικοί κανόνες φόρου εισοδήματος από ενοίκια σημαίνουν επίσης ότι πλατφόρμες όπως η Airbnb έχουν εισφορά 21% και μοιράζονται πληροφορίες με τις φορολογικές αρχές.

Οι κανόνες για το τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων διαφέρουν από δήμο σε δήμο.
Στα περισσότερα μέρη, θα πρέπει να ενημερωθούν οι αρχές ότι ξεκινά μια επιχείρηση βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Στην συνέχεια δίνεται ένας αριθμός που προστίθεται στην καταχώριση.
Πολλοί απαιτούν από ιδιοκτήτες να αναφέρουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με το πόσους επισκέπτες έχουν φιλοξενήσει και για πόσο καιρό χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό τους.

Είναι επίσης σύνηθες οι οικοδεσπότες να υποχρεούνται να παρέχουν σε κάθε επισκέπτη μια γραπτή σύμβαση βραχυπρόθεσμης ενοικίασης υπογεγραμμένη και από τα δύο μέρη κατά το check-in.

Η Ολλανδία έχει πιο αυστηρούς κανόνες για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι δεν είναι εύκολο να κάνετε κράτηση για μια βραχυπρόθεσμη ενοικίαση μέσω Airbnb, Booking.com ή Expedia στο Άμστερνταμ.
Αυτό οφείλεται σε μερικούς από τους πιο αυστηρούς κανόνες για εξοχικές κατοικίες σε αυτή τη λίστα.

Για να νοικιαστεί ένα σπίτι ή σκάφος στο Άμστερνταμ, θα χρειαστεί άδεια. Πρέπει να είναι η μόνιμη διεύθυνση του ιδιοκτήτη και η άδεια που κοστίζει 48,10 ευρώ είναι είναι μόνο προσωρινή.

Αυτό το σύστημα περιορίζει στην ενοικίαση του ακινήτου για όχι περισσότερες από 30 νύχτες το χρόνο, σε μέγιστο αριθμό τεσσάρων ατόμων, ενώ δεν προσφέρεται bed and breakfast.
Πριν φτάσουν οι καλεσμένοι ενημερώνεται ο δήμος για την περίοδο ενοικίασης των διακοπών.

Υπάρχουν ακόμη περισσότερες φόρμες που πρέπει να συμπληρωθούν και κανονισμοί που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι σκοπεύουν να προσφέρουν bed and breakfast ή οποιαδήποτε άλλη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση διακοπών.
Για ενοικιάσει σε σπίτι πάνω από 30 νύχτες, χρειάζεται άδεια βραχυπρόθεσμης διαμονής.

Στο Άμστερνταμ δεν είναι εύκολη η ενοικίαση διακοπών. Η πόλη δίνει μάχη για αποτινάξει την φήμη της για τους τουρίστες με κακή συμπεριφορά. Κι αυτό είναι απλώς ένα ακόμη από μια σειρά μέτρων για την ενθάρρυνση της ποιότητας έναντι της ποσότητας.
Η Ολλανδία αντιμετωπίζει στεγαστική κρίση και το Άμστερνταμ θέλει τα σπίτια για κατοίκους και να μην χρησιμοποιούνται ως επενδυτικά ακίνητα και να νοικιάζονται σε τουρίστες.