Σύνταξη: tourismtoday.gr
Ανοδικά κινούνται οι διεθνείς αφίξεις στις ευρωπαϊκές πόλεις το τέταρτο τρίμηνο του έτους, όπως αποκαλύπτουν τα δεδομένα νέας ανάλυσης στα αεροπορικά εισιτήρια από την ForwardKeys που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της City Destinations Alliance (CityDNA).
- Ενώ η ανάκαμψη διεθνών ταξιδιών παγκοσμίως το τέταρτο τρίμηνο βρίσκεται 30% κάτω από τα επίπεδα του 2019, η ευρωπαϊκή ήπειρος υπεραποδίδει με μέσο όρο στο -24%.
- Αυτό αντιπροσωπεύει μια επιτάχυνση σε σύγκριση και με το -30% που καταγράφηκε στην Ευρώπη το τρίτο τρίμηνο.
- Η Νότια Ευρώπη ηγείται με -14% (από -12% στην ανάλυση Οκτωβρίου).
- Βόρεια Ευρώπη στο -20% (σταθερή από την ανάλυση Οκτωβρίου).
- Δυτική Ευρώπη -26% (από -27% στην ανάλυση Οκτωβρίου).
- Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη -55% (από -57% στην ανάλυση Οκτωβρίου).
«Η Νότια Ευρώπη εξακολουθεί να πρωτοστατεί και άλλα μέρη της Ευρώπης σημειώνουν επίσης καλή πρόοδο, όπως φαίνεται στη Βόρεια Ευρώπη κατά τη δημοφιλή χειμερινή περίοδο, λέει ο Olivier Ponti, αντιπρόεδρος στο ForwardKeys.
Από την άλλη πλευρά, οι επιδόσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εξακολουθούν να επηρεάζονται αρνητικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος επηρεάζει όχι μόνο τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες αλλά και τους γειτονικούς προορισμούς».
Ποιες ευρωπαϊκές πόλεις πρωτοστατούν στις διεθνείς αφίξεις
Οι αστικοί προορισμοί, που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από την κρίση του Covid, κλείνουν τώρα το χάσμα.
Αυτή η τάση αποδεικνύεται από την εξέλιξη του δείκτη CityDNA City -ο οποίος συνδυάζει πληροφορίες για τις ευρωπαϊκές πόλεις- που καταγράφει μείωση 23% στις διεθνείς αφίξεις το τέταρτο τρίμηνο, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του -24%.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2022, το Λονδίνο (-23%), το Παρίσι (-18%) και η Κωνσταντινούπολη (+9%), καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό σε διεθνείς αφίξεις. Πρόκειται για ένα σαφές σημάδι που δείχνει ότι οι διεθνείς ταξιδιώτες βρίσκουν τον δρόμο της επιστροφής προς τις μεγαλύτερες μητροπόλεις της Ευρώπης.
Οι προοπτικές του 2023
Όσον αφορά στις προοπτικές του 2023, το πρώτο τρίμηνο στον ευρωπαϊκό τουρισμό πόλεων ξεκινάει καλά, καθώς είναι μόλις -20% στις διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.
«Η διαρκής ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών σε ευρωπαϊκές πόλεις είναι πολύ ενθαρρυντική, μετά από όλες τις προκλήσεις που έχουν υπομείνει τα μέλη μας τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζει η Petra Stušek, πρόεδρος της CityDNA.
Η επιστροφή των ταξιδιωτών στους προορισμούς μας θέτει τη διεθνή συνεργασία και τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της στρατηγικής μας.
Εμείς και τα μέλη των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (DMOs), δεσμευόμαστε σθεναρά στην ανοικοδόμηση του τουρισμού με ακόμα υψηλότερης ποιότητας ζωής και καλύτερες δυνατότητες απασχόλησης στους προορισμούς μας».