Το περασμένο καλοκαίρι κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα άρθρο για κάποιον Έλληνα ο οποίος μιλάει 32 γλώσσες. Οι γονείς μας έλεγαν πάντα ότι τα Αγγλικά δεν αρκούν, υποστηρίζοντας ότι μια δεύτερη γλώσσα είναι απαραίτητη, αλλά κάποιοι το παρατράβηξαν.

Υπάρχουν βέβαια και πολλοί που ανοίγονται σε γλωσσικές περιπέτειες όχι για το καλό του βιογραφικού τους, αλλά επειδή πραγματικά το θέλουν. Ποιες είναι όμως οι ξένες γλώσσες που προτιμούν οι Έλληνες;

Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες μαθητές προτιμούν στην πλειοψηφία τους τα Αγγλικά, σε ποσοστό 74,6%, και ακολουθούν τα Γαλλικά με 15%.

Μεταξύ των μαθητών της ΕΕ, δημοφιλέστερη γλώσσα είναι τα Αγγλικά (77%) και δεύτερα έρχονται τα Γερμανικά, με ποσοστό πολύ χαμηλότερο (3,2%).

Σε άλλα στοιχεία, το 26% των μαθητών στην Ελλάδα διδάσκεται δύο ή και περισσότερες ξένες γλώσσες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι μόλις 4,6%.

Πράγμα που σημαίνει ότι κάθε άλλο παρά τεμπέληδες ή «χωριάτες» είμαστε, όπως κάποιοι επιμένουν να μας παρουσιάζουν…

Όπως και να ‘χει, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας της επιστροφής στα θρανία -και μια σειρά από βιβλία εκμάθησης ξένων γλωσσών και λεξικά μάς περιμένουν στα Public για να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας.

Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, αλλά και δεύτερης προτεραιότητας γλώσσες, που όταν πεις ότι τις γνωρίζεις σε κοιτούν όλοι με θαυμασμό (Κινέζικα, Ιαπωνικά, Ρώσικα, Τούρκικα), μας περιμένουν στα Public για ένα ταξίδι που συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι.

Όσο για τον κύριο που μιλάει 32 γλώσσες, ας περάσει κι αυτός από κάποιο κατάστημα Public να ρίξει μια ματιά. Όπως λέει και ο σοφός λαός, «επανάληψη, μήτηρ πάσης μαθήσεως…».

 

πηγή: euro2day.gr