Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει την έκδοση του 2024 της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας  Έξυπνου Τουρισμού, καθώς και των διαγωνισμών European Green Pioneer of Smart Tourism, καλώντας τις πόλεις να υποβάλουν τα κορυφαία παραδείγματα έξυπνων και βιώσιμων τουριστικών πρακτικών στην Ευρώπη.

Ο τουρισμός είναι η τρίτη μεγαλύτερη κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Ο τομέας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, αλλά εξακολουθεί να έχει αναξιοποίητες δυνατότητες – ειδικά στον τομέα του έξυπνου και βιώσιμου τουρισμού. Η καινοτομία, η προσβασιμότητα και η βιωσιμότητα είναι το μέλλον του τουρισμού.

Σε μια αλλαγή με τις προηγούμενες εκδόσεις, φέτος θα υπάρχει μόνο μία πόλη που θα κερδίσει στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού 2024. Επιπλέον, η European Green Pioneer of Smart Tourism είναι πλέον ο διάδοχος του διαγωνισμού European Destinations of Excellence (EDEN).

Προκειμένου να διαγωνιστούν για τους τίτλους του 2024, οι πόλεις καλούνται να επιδείξουν τις καινοτόμες τουριστικές πρακτικές τους και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική φόρμα. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν πρώτα από μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.

Στο δεύτερο βήμα, οι πόλεις που θα επιλεγούν θα κληθούν να παρουσιάσουν την υποψηφιότητα της πόλης τους ενώπιον της Ευρωπαϊκής Κριτικής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Κριτική Επιτροπή θα επιλέξει δύο νικητές, την «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2024» και την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτοπορία του Έξυπνου Τουρισμού 2024», που θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2023.

Και οι δύο διαγωνισμοί είναι ανοιχτοί σε πόλεις τόσο σε όλη την ΕΕ, όσο και σε χώρες εκτός ΕΕ που συμμετέχουν στα προγράμματα COSME και Ενιαία Αγορά.

Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2024

Ο διαγωνισμός European Capital of Smart Tourism έχει αποδεδειγμένη επιτυχία. Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού για το 2024 είναι η πέμπτη έκδοση του διαγωνισμού. Η Πάφος και η Σεβίλλη είναι οι Πρωτεύουσες του 2023, το Μπορντό και η Βαλένθια επιλέχθηκαν ως Πρωτεύουσες του 2022, το Γκέτεμποργκ και η Μάλαγα ως Πρωτεύουσες του 2020, ενώ το Ελσίνκι και η Λυών κέρδισαν τον εναρκτήριο διαγωνισμό και κατείχαν από κοινού τους τίτλους του 2019.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2024 θα επωφεληθεί από την υποστήριξη επικοινωνίας και επωνυμίας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, η οποία θα αφηγείται την ιστορία των εξαιρετικών έξυπνων και καινοτόμων πρακτικών που την έκαναν να ξεχωρίσει και να κερδίσει. Αυτό θα περιλαμβάνει την παραγωγή ενός διαφημιστικού βίντεο, ενός μεγάλου γλυπτού hashtag για εγκατάσταση σε περίοπτη τοποθεσία, ποικίλες προωθητικές δραστηριότητες και προβολή σε επίπεδο ΕΕ και διεθνώς. Ο νικητής θα έχει επίσης την ευκαιρία να ενταχθεί σε ένα αναπτυσσόμενο και ενεργό δίκτυο έξυπνων προορισμών που προκρίθηκαν στις τέσσερις προηγούμενες εκδόσεις του διαγωνισμού, να ανταλλάξει βέλτιστες πρακτικές και να μάθει ο ένας από τον άλλο.

Ο διαγωνισμός European Capital of Smart Tourism είναι ανοιχτός σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στον Οδηγό Έξυπνου Τουρισμού της Ευρώπης για αιτούντες.