Ένας στους τέσσερις ανθρώπους είναι πιο ανοιχτός σε διακοπές χωρίς πτήση ή με τρένο από ό,τι πριν από μια δεκαετία, δείχνει μια νέα δημοσκόπηση.

Μια έρευνα με περισσότερους από 2.000 ταξιδιώτες που εξερευνούν τους τύπους βιώσιμων διακοπών , διαπίστωσε ότι το 77% είναι πιο πιθανό να σκεφτεί διακοπές φιλικές προς το περιβάλλον από το 2013.

Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους στο σπίτι για να είναι πιο βιώσιμοι, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 91%, σύμφωνα με τη μελέτη της InsureandGo.

Ωστόσο, ακόμη και μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι έκαναν μικρά βήματα ή παραδέχθηκαν ότι δεν έκαναν καμία προσπάθεια να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους στο σπίτι, τα ποσοστά εξακολουθούσαν να είναι 81% και 55%, αντίστοιχα.

Ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων ήταν πιο ανοιχτό στο να εξετάσει το ενδεχόμενο διακοπών χωρίς πτήση (24%) ή να ταξιδέψει σιδηροδρομικώς (23%) σε σύγκριση με πριν από μια δεκαετία.

Ενώ αυτή η τάση ήταν δημοφιλής σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, οι μεγαλύτεροι ταξιδιώτες ήταν περισσότερο διατεθειμένοι να εξετάσουν αυτές τις επιλογές από τους νεότερους.

Συγκεκριμένα, το 24% και το 27% των ατόμων άνω των 65 ετών είχαν την τάση να κάνουν διακοπές χωρίς πτήσεις ή να ταξιδεύουν με σιδηρόδρομο, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 20% και το 19% των ατόμων κάτω των 25 ετών.

Ακόμη και μεταξύ των ταξιδιωτών που συνήθως κάνουν πολλά ταξίδια στο εξωτερικό κάθε χρόνο, το 19% εξέφρασε μεγαλύτερο άνοιγμα σε διακοπές χωρίς πτήσεις και το 22% για ταξίδια με τρένο.

Υπήρξε επίσης μια απότομη αύξηση στο ποσοστό των ατόμων που έκαναν κράτηση για διακοπές κάτω των 40 ετών που ήταν ανοιχτά σε διακοπές που περιλαμβάνουν εθελοντισμό (14%). Αυτή η τάση κορυφώθηκε στους ταξιδιώτες κάτω των 25 ετών, όπου το ποσοστό έφτασε το 19%.

Προηγούμενη έρευνα από την InsureandGo διαπίστωσε ότι τρεις στους πέντε (61%) ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν πλέον υπόψη τη βιωσιμότητα όταν προγραμματίζουν τις διακοπές τους.

Οι διακοπές με περπάτημα και πεζοπορία θεωρούνται βιώσιμες επιλογές για περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των ερωτηθέντων – ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που είχαν την τάση να κάνουν διακοπές στο εσωτερικό και μεταξύ των ερωτηθέντων με τη μεγαλύτερη οικολογική σκέψη (47%).

Άλλες δημοφιλείς διακοπές περιλάμβαναν το glamping, το ποδήλατο και την ποδηλασία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Chris Rolland δήλωσε:

«Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκε μια ταχεία αλλαγή νοοτροπίας μεταξύ των Βρετανών ταξιδιωτών. Αυτό δεν αποτελεί πλέον εξειδικευμένο ενδιαφέρον, έχει γίνει ένας ολοένα και πιο σημαντικός παράγοντας για πελάτες κάθε ηλικίας και υπόβαθρου.

«Μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια, είδαμε την πλειοψηφία των πελατών να γίνονται πιο ανοιχτοί σε οικολογικές διακοπές. Αυτή είναι μια νοοτροπία σε όλα τα δημογραφικά στοιχεία, με ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων άνω των 50 ετών να είναι έτοιμοι να κάνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν. Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι αυτό είναι μια διαρκής και ουσιαστική τάση που ήρθε για να μείνει.

«Καθώς αυξάνεται η ζήτηση και οι προσδοκίες για φιλικές προς το περιβάλλον και βιώσιμες εμπειρίες, η βιομηχανία θα πρέπει να ανταποκριθεί και να προσαρμοστεί. Η πρόσφατη συνάντηση του UNWTO επικεντρώθηκε στις πράσινες επενδύσεις στη βιομηχανία σηματοδοτεί την κατεύθυνση των πραγμάτων για τα επόμενα 10 χρόνια και μετά. Για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου, είναι σημαντικό να μην χάσουμε αυτή τη δυναμική».

Οι τάσεις βιώσιμων διακοπών που αναζητούν οι βρετανοί:

  • Περπάτημα/πεζοπορία 35%
  • Κάμπινγκ/γκλάμπινγκ 29%
  • Χωρίς πτήσεις 24%
  • Σιδηρόδρομος 23%
  • Ποδηλασία 20%
  • Ευεξία 18%
  • Άγρια ζωή/σαφάρι 18%
  • Ηλεκτρική ποδηλασία 15%
  • Αγροτουρισμός – διαμονή σε μια φάρμα που παράγει τη δική της τροφή 15%
    Ιστιοπλοΐα 11%
  • Αθλητισμός (γκόλφ/τένις) 10%
  • Εθελοντικά ταξίδια 10%