Η παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού περιπέτειας κατείχε αγοραία αξία 292 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και αναμένεται ότι θα φτάσει σε αγοραία αξία 1.491,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2033.

Η αγορά για ταξίδια περιπέτειας επεκτείνεται, γεγονός που μπορεί να συνδέεται με το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ταξιδιωτών και τους αεροπορικούς ναύλους σε λογικές τιμές.

Ο τουρισμός περιπέτειας περιλαμβάνει εγχώρια και διεθνή ταξίδια που συνεπάγονται διάφορες περιπετειώδεις δραστηριότητες όπως ράφτινγκ, πεζοπορία, ποδηλασία, σπηλαιολογία, μεταξύ άλλων, φυσικό περιβάλλον και πολιτιστική βύθιση.

Παρέχει πρακτικά και οικονομικά κίνητρα για την προώθηση της βιο-πολιτισμικής ποικιλίας, ενώ παράλληλα αποφέρει έσοδα για τον περιφερειακό και τον ιδιωτικό τομέα.

Ο τουρισμός περιπέτειας γίνεται πλέον πιο δημοφιλής από τον παραδοσιακό μαζικό τουρισμό σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της προσαρμοστικότητάς του, της ικανότητάς του να υποστηρίζει οικονομίες και της προώθησης βιώσιμων πρακτικών.

Η βιομηχανία του τουρισμού περιπέτειας γνώρισε τεράστια ανάπτυξη και συναφείς δαπάνες λόγω του αυξημένου αριθμού ταξιδιωτών τα τελευταία χρόνια. Καθοδηγούμενη από την αύξηση των επιπέδων εισοδήματος στις αναπτυσσόμενες γεωγραφικές τοποθεσίες και τη μείωση των τιμών του κόστους στις αερομεταφορές και τη διαμονή, η ζήτηση για τουρισμό περιπέτειας αναμένεται να επεκταθεί.

Οι προβλέψεις

Η παγκόσμια ζήτηση για αγορά τουρισμού περιπέτειας προβλέπεται να αυξηθεί με CAGR 16,2% κατά την περίοδο πρόβλεψης μεταξύ 2023 και 2033, φτάνοντας συνολικά τα 1.484,01 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2032, σύμφωνα με έκθεση της Future Market Insights (FMI). Από το 2018 έως το 2022, οι πωλήσεις σημείωσαν σημαντική αύξηση, σημειώνοντας CAGR 11,1%.

Οι περισσότερες χώρες εφάρμοσαν απαγόρευση στα τουριστικά σημεία για να περιορίσουν τον ιό. Μετά την πανδημία, διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες έχουν άρει τους περιορισμούς και υποδέχονται τουρίστες με ελκυστικά πακέτα. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει θετικά την αγορά του τουρισμού περιπέτειας.

Η επιθετική διαφήμιση από ταξιδιωτικές και τουριστικές εταιρείες μαζί με εταιρείες που επενδύουν σε ιστοτόπους για να κάνουν τις κρατήσεις φιλικές προς τον χρήστη ωθεί τα έσοδα του τουρισμού περιπέτειας. Με περισσότερους τοπικούς και διεθνείς παίκτες να διεισδύουν στην αγορά, οι πωλήσεις της αγοράς περιπέτειας αναμένεται να κλιμακωθούν.