Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες ταξιδιώτες, από 24 χώρες αποκαλύπτει η έκτη μελέτη Global Business Travel Survey του SAP Concur.

Η φετινή μελέτη υπογραμμίζει πώς οι παγκόσμιες εξελίξεις, όπως οι μικρότεροι ταξιδιωτικοί προϋπολογισμοί και οι αυξημένες ακυρώσεις, καθυστερήσεις ή απεργίες, επηρεάζουν τα επαγγελματικά ταξίδια.
Παράλληλα, εξετάζει επίσης πιεστικά ζητήματα όπως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στις κρατήσεις και οι ίσες ευκαιρίες σε επαγγελματικά ταξίδια.

  • Το 76% απολαμβάνει τα ταξίδια για δουλειά.
  • Το 67% πιστεύει ότι τα επαγγελματικά ταξίδια δεν είναι απλώς αναγκαιότητα, αλλά κεντρικός παράγοντας για την πρόοδο της σταδιοδρομίας του.
  • Για την Gen Z, το μέλλον των επαγγελματικών ταξιδιών, είναι πιο ουσιαστικό (72%).
  • H παλαιότερη γενιά Baby Boomer το θεωρεί σημαντικό (58%).

Παρόλα αυτά, το 66% αισθάνεται ότι έχει διαφορετικές ευκαιρίες να ταξιδέψει για δουλειά από τους συναδέλφους του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ίσες ευκαιρίες και την αναγνώριση των προσπαθειών τους.

Άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα ίσα δικαιώματα σχετικά με την ηλικία (17% έναντι 20%), τη γονική κατάσταση (13% έναντι 17%) και το φύλο (9% έναντι 14%).

Αυτές οι διαφορές στην αντίληψη μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τη συμπερίληψη των επαγγελματικών ταξιδιών.

  • Οι άνδρες είναι επίσης λιγότερο πιθανό από τις γυναίκες να αισθάνονται μειονεκτικά όσον αφορά τις ευκαιρίες για επαγγελματικά ταξίδια (29% έναντι 38%).
  • Οι εργαζόμενοι LGBTQ+ αντιλαμβάνονται επίσης έλλειψη ευκαιριών για επαγγελματικά ταξίδια, ιδίως όσον αφορά στην εμφάνιση τους (20% έναντι 12%) και τον σεξουαλικό προσανατολισμό (20% έναντι 7%).

Από τι υποφέρουν οι επαγγελματίες ταξιδιώτες

Οι περισσότεροι εταιρικοί ταξιδιώτες παγκοσμίως (88%) αντιμετώπισαν διακοπές όπως ακυρώσεις πτήσεων, αλλαγές δρομολογίων λόγω καιρικών συνθηκών και καθυστερήσεις το περασμένο έτος.

  • Λόγω απογοήτευσης, σχεδόν ένας στους τρεις (29%) λέει ότι θα αρνούνταν να ταξιδέψουν εάν υπήρχε πιθανότητα μεγάλης αναμονής ή ακυρώσεων.
  • Ωστόσο, ο πρωταρχικός λόγος για να μην ταξιδεύουν παραμένουν οι ανησυχίες για την ασφάλεια (44%) και ακολουθούν οι πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες για τον προορισμό (35%).

Εκτός από το ότι επηρεάζουν τα επαγγελματικά ραντεβού, οι διακοπές ταξιδιού αποτελούν επίσης πρόκληση για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των ταξιδιωτών.

  • Σχεδόν τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες χρειάστηκε να περάσουν επιπλέον, απρογραμμάτιστες ημέρες σε ένα επαγγελματικό ταξίδι (38%) ή να κάνουν μεγαλύτερες και πρόσθετες στάσεις (33%).
  • Για να διασφαλιστεί η ακρίβεια στα βασικά ραντεβού ή μια ασφαλής επιστροφή στο σπίτι στο μέλλον, τέσσερις στους πέντε ταξιδιώτες (80%) λαμβάνουν προληπτικά μέτρα κατά την κράτηση.
  • Σχεδιάζουν χρονικά αποθέματα για την άφιξη (34%), την αναχώρηση (19%) ή και τα δύο (27%).

Οι μειωμένοι προϋπολογισμοί ταξιδιών μειώνουν την ευελιξία

Οι επαγγελματίες ταξιδιώτες προσδιορίζουν την τρέχουσα προτεραιότητα της εταιρείας τους στη διαχείριση επαγγελματικών ταξιδιών από τρεις επιλογές:

  • Το 40% πιστεύει ότι οι εταιρείες ενδιαφέρονται πρωτίστως για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων για ευέλικτες ταξιδιωτικές επιλογές.
  • Το 31% λέει ότι οι εταιρείες θέλουν πρωτίστως να μειώσουν το κόστος τους.
  • Το 29% εκτιμά ότι οι εταιρείες δίνουν προτεραιότητα στη μεγαλύτερη χρήση βιώσιμων ταξιδιωτικών επιλογών.

Παρά την εστίαση στις ανάγκες των εργαζομένων, το 91% ανέφερε ότι η εταιρεία τους περιόρισε τις ευέλικτες ταξιδιωτικές επιλογές τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Αυτοί οι περιορισμοί περιλαμβάνουν λιγότερη ευελιξία στην επιλογή ωρών πτήσης, περιορισμένες επιλογές για παράταση επαγγελματικών ταξιδιών για προσωπικούς λόγους και αυστηρότερη τήρηση των ταξιδιωτικών πολιτικών της εταιρείας.

  • Οι επαγγελματίες ταξιδιώτες είναι όλο και λιγότερο πιθανό να τους επιτρέπεται να εργάζονται στο δρόμο για να εξοικονομήσουν ημέρες διακοπών (27%) ή να επεκτείνουν τα επαγγελματικά ταξίδια για να συμπεριλάβουν προσωπικά ταξίδια (25%).
  • Επίσης, οι μέρες μεγάλης διάρκειας ταξιδιού προτιμώνται πλέον έναντι των διανυκτερεύσεων (28%), ενώ απορρίπτονται επιβαρύνσεις για απευθείας πτήσεις (28%) ή business class (27%).

Αυτοί οι περιορισμοί είχαν αξιοσημείωτο αντίκτυπο. Περίπου το 22% θα απέρριπτε ένα ταξίδι εάν δεν μπορούσε να παραταθεί για μερικές ημέρες διακοπών στον προορισμό. Σχεδόν το 24% θα το έκανε εάν δεν του επιτρεπόταν να κάνει προσαρμογές ταξιδιού εκτός της πολιτικής της εταιρείας.

Από την άλλη πλευρά, οι διαχειριστές ταξιδιών βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ανάμεσα στις ανάγκες των ταξιδιωτών και τις απαιτήσεις των εταιρειών τους.

Αντιμετωπίζουν την πρόκληση της εξοικονόμησης κόστους, με το 42% να δίνει προτεραιότητα σε αυτό.
Ωστόσο, διχάζονται ως προς το εάν η ευελιξία (35%), οι βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές (33%) ή η μείωση του κόστους (32%) είναι η τρέχουσα προτεραιότητα της εταιρείας τους.