Τις τάσεις που διαμορφώνουν τη βιομηχανία σαφάρι σε ολόκληρη την Αφρική αναλύει η τελευταία έκθεση της Go2Africa για το 2024.

Με βάση τα δεδομένα αναζήτησης και κρατήσεων, σε συνδυασμό με τους παγκόσμιους όγκους αναζητήσεων Google, η Go2Africa έχει εντοπίσει σημαντικές τάσεις στον κλάδο του σαφάρι το 2024, από τις προτιμήσεις των πελατών έως τις συνήθειες δαπανών. Η έκθεση διερευνά τις μεταβαλλόμενες στάσεις απέναντι στο σαφάρι φέτος και τα χρόνια μετά.

Το ενδιαφέρον για τα σαφάρι αυξήθηκε σταδιακά με τα χρόνια. Μια σύγκριση του 1ου τριμήνου από έτος σε έτος από το 2021 δείχνει αύξηση 38% στο ενδιαφέρον αναζήτησης για το αφρικανικό σαφάρι. Από την πανδημία, το 2023 ήταν η πρώτη χρονιά με πολύ λίγους περιορισμούς και οι αναζητήσεις της Google για αφρικανικά σαφάρι υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Με αύξηση 111%, αυτό είναι ενδεικτικό του γενικού αυξανόμενου ενδιαφέροντος για ταξίδια στην Αφρική και αφρικανικά σαφάρι εκτός της επιρροής μιας πανδημίας.

Ταξιδιωτικός προϋπολογισμός

Σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση στον μέσο προϋπολογισμό των ταξιδιωτών στην Αφρική και των επισκεπτών του σαφάρι, με το 70% των επισκεπτών από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά να έχουν τώρα μεσαίου προς υψηλούς προϋπολογισμούς κατά μέσο όρο.

Ομοίως, οι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο με μεσαίου προς υψηλούς προϋπολογισμούς αντιπροσωπεύουν τώρα το 25% των επισκεπτών από αυτές τις χώρες, σε σύγκριση με μόλις 18% το 2022. Αυτή η αύξηση των μεσαίων προς υψηλών προϋπολογισμών έχει οδηγήσει σε άνοδο 25% στο μέσο προϋπολογισμό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα να κυμαίνεται πλέον από 5.500 έως 6.500 δολάρια.

Δημογραφικά στοιχεία

Χρόνο με το χρόνο, δεν υπήρξε μεγάλη διαφοροποίηση στα δημογραφικά στοιχεία του σαφάρι. Το 2023, το μεγαλύτερο δημογραφικό πληθυσμού ήταν εκείνοι που ταξίδευαν με τους συντρόφους τους με ποσοστό 47%.

Αυτό είναι μικρότερο από το 2022, όταν το 60% όλων των ταξιδιωτών στην ήπειρο ήταν ζευγάρια.

Κορυφαίος προορισμός

Οι Σεϋχέλλες διατηρούν τη θέση τους ως ο πιο ρομαντικός προορισμός, καθώς είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για αυτό το δημογραφικό στοιχείο.

Οι οικογένειες αποτελούν το 32% των επισκεπτών, με τη Νότια Αφρική να ξεχωρίζει ως ο πιο αγαπημένος προορισμός τους.

Το Κονγκό έχει αναδειχθεί σε hot spot για φίλους που ξεκινούν περιπέτειες, με το 13% των ταξιδιωτών να επιλέγουν ομαδικά ταξίδια.

Το έθνος της Κεντρικής Αφρικής έχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό μεμονωμένων ταξιδιωτών μεταξύ των αφρικανικών χωρών. Είναι ενδιαφέρον ότι το 12% των επισκεπτών του σαφάρι είναι σόλο ταξιδιώτες.

Βιώσιμα σαφάρι

Το ενδιαφέρον για βιώσιμα σαφάρι αυξάνεται σταθερά με την πάροδο των ετών αυξάνοντας κατά 6 τοις εκατό από το 2022 έως το 2023. Ωστόσο, εξετάζοντας την ευρύτερη εικόνα, τα βιώσιμα σαφάρι έχουν αυξηθεί περισσότερο από 1.000% στο ενδιαφέρον τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σαφάρι στην παραλία

Οι ταξιδιώτες αναζητούν επίσης συνδυασμούς σαφάρι στην παραλία, όπου μπορούν να περάσουν τη μισή εβδομάδα εξερευνώντας τα ζώα που έχει να προσφέρει η Αφρική και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν την εβδομάδα τους χαλαρώνοντας και κολυμπώντας στην ακτή.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μερικές νέες χώρες να εμφανίζονται ως hot spots που δεν ήταν πάντα δημοφιλείς, συμπεριλαμβανομένων του Μαλάουι και των Σεϋχελλών.

Το ενδιαφέρον για ταξίδια στη Ζάμπια και το Μαλάουι αυξήθηκε κατά 78% και 41% αντίστοιχα μεταξύ 2022 και 2023. Εν τω μεταξύ, οι Σεϋχέλλες παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση επισκεπτών, που οφείλεται σε αύξηση 20% στους συνδυασμούς θάμνων και παραλιών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.