Η ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει ποικίλες επιπτώσεις στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της στάθμης της θάλασσας.

Πάνω από το ένα τρίτο των ακτών του κόσμου αποτελούνται από αμμώδεις παραλίες και η άνοδος των επιπέδων μπορεί να συμβάλει στην εξαφάνιση των μισών από αυτές τις παραλίες μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με έρευνα του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

Μια πιο πρόσφατη μελέτη από το HawaiianIslands.com, η οποία βασίστηκε σε ανάλυση των δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνει ποιες ακτές παγκοσμίως είναι πιο πιθανό να αλλάξουν (ή να εξαφανιστούν) έως το 2100.

Χρησιμοποιώντας την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ομάδα των Νήσων της Χαβάης υπολόγισε τη μέση αλλαγή στις ακτές για τις παραλίες με τις περισσότερες κριτικές του Tripadvisor.

Τα δεδομένα παρέχουν αποκαλύπτουν τις τουριστικές παραλίες που κινδυνεύουν περισσότερο παγκοσμίως, καθώς και τις 15 κορυφαίες παραλίες που προβλέπεται να συρρικνωθούν περισσότερο σε κάθε ήπειρο.

Στη Βόρεια Αμερική, η Playa Akumal του Μεξικού στο Κανκούν είναι η τουριστική παραλία που σύμφωνα με τη νέα έκθεση θα συρρικνωθεί περισσότερο μέχρι το έτος 2100. Προβλέπεται ότι η παραλία θα χάσει περίπου 265,9 μέτρα ακτογραμμής.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εμβληματική παραλία Clearwater κινδυνεύει περισσότερο να αντιμετωπίσει πιθανή απώλεια 193,4 μέτρων ακτογραμμής. Κατά μήκος της λίμνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, η παραλία Scarborough στο Yorkshire μπορεί να δει την απώλεια 145,6 μέτρων ακτογραμμής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραλία που κινδυνεύει περισσότερο να συρρικνωθεί καθώς αυξάνεται η στάθμη της θάλασσας είναι στο Λάγος της Νιγηρίας. Η παραλία Landmark της χώρας αντιμετωπίζει απώλεια 918,3 μέτρων ακτογραμμής. Ακολουθεί η παραλία Mackenzie της Κύπρου, όπου μπορεί να εξαφανιστούν περίπου 660,9 μέτρα ακτογραμμής.

Η πρώτη παραλία της Βόρειας Αμερικής που εμφανίζεται στη λίστα είναι η Playa Akumal του Μεξικού, η οποία βρίσκεται στην 11η θέση στην κατάταξη των πιο απειλούμενων ακτών.

Η πιο απειλούμενη παραλία στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το κρατικό πάρκο Cape Henlopen του Ντέλαγουερ, το οποίο κατατάσσεται στην 16η θέση διεθνώς μεταξύ των ακτών που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Το πάρκο βρίσκεται στις εκβολές του κόλπου του Ντέλαγουερ και περιλαμβάνει περισσότερα από έξι μίλια ακτογραμμής.

Η μόνη άλλη παραλία των ΗΠΑ που εμφανίζεται στις 20 κορυφαίες παγκοσμίως είναι η παραλία Clearwater της Φλόριντα, η οποία είναι 19. Γνωστή για την λευκή άμμο της σε σκόνη, η παραλία ονομάζεται σταθερά μία από τις καλύτερες παραλίες της Αμερικής.