Σύνταξη: tourismtoday.gr
Το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο άλλαξε για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Η Ιαπωνία έπεσε από την πρώτη θέση για το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο που κατείχε την τελευταία 5ετία.
Την θέση της κατέλαβε η Σιγκαπούρη, στην τελευταία 3μηνη κατάταξη του Henley Passport Index 2023. Στις αρχές του έτους, η Ιαπωνία κατείχε την πρώτη θέση με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 193 χώρες.
Αυτό έχει πλέον πέσει σε 189 χώρες, αφήνοντας τη Σιγκαπούρη στην πρώτη θέση. Η χώρα έχει αποκτήσει πρόσβαση χωρίς βίζα σε επιπλέον 25 τα τελευταία 10 χρόνια, ωθώντας την πέντε θέσεις ψηλότερα στην κατάταξη.
- Η Ελλάδα ανέβηκε από την 8η θέση στην 7η του δείκτη, μαζί με τον Καναδά, πιο ψηλά και από τις ΗΠΑ.
- Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε την κατάταξη από την 6η στην 4η θέση για πρώτη φορά από το 2017.
- Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, συνέχισαν την 10ετή πτώση τους, υποχωρώντας άλλες δύο θέσεις στην 8η θέση. Η χώρα έχει δει τη μικρότερη αύξηση στη βαθμολογία της από οποιαδήποτε άλλη στην κατάταξη την τελευταία δεκαετία.
Το 2014, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ κατείχαν από κοινού την πρώτη θέση.
Ποιες χώρες έχουν τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου
- Σιγκαπούρη
- Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία
- Ιαπωνία, Αυστρία, Φινλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Νότια Κορέα και Σουηδία
- Δανία, Ιρλανδία και Κάτω Χώρες και Ηνωμένο Βασίλειο
- Βέλγιο, Τσεχία , Μάλτα, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Ελβετία
- Αυστραλία, Ουγγαρία και Πολωνία
- Καναδάς και Ελλάδα
- Λιθουανία και ΗΠΑ
- Λετονία, Σλοβακία και Σλοβενία
- Εσθονία και Ισλανδία
Ποιες χώρες έχουν τα λιγότερο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου
- Το Αφγανιστάν παραμένει το πιο αδύναμο διαβατήριο στον κόσμο, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε μόλις 27 προορισμούς – 165 λιγότερους από τη Σιγκαπούρη.
- Ακολουθούν το Ιράκ (29 προορισμοί) και η Συρία (30 προορισμοί). Το κάτω μέρος της κατάταξης συμπληρώνεται με το Πακιστάν (33 προορισμοί), την Υεμένη και τη Σομαλία (35 προορισμοί), την Παλαιστίνη και το Νεπάλ (38 προορισμοί), τη Βόρεια Κορέα (39 προορισμοί), το Μπαγκλαντές (40 προορισμοί), τη Λιβύη και τη Σρι Λάνκα (41) προορισμούς) και το Κοσσυφοπέδιο (42 προορισμοί).
Η παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία ιθαγένειας και διαμονής Henley & Partners χρησιμοποιεί δεδομένα από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA) για να κατατάξει τα 199 διαβατήρια του κόσμου. Ο δείκτης λειτουργεί εδώ και 18 χρόνια.
Σε άνοδο η ελευθερία του ταξιδιού, αλλά και η ανισότητα
Με την πάροδο των ετών, ο δείκτης δείχνει ότι η ελευθερία ταξιδιού γενικά ενισχύεται. Ο μέσος αριθμός χωρών που οι ταξιδιώτες μπορούν να έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα σχεδόν διπλασιάστηκε από 58 το 2006 σε 109 το 2023.
Μόνο οκτώ χώρες παγκοσμίως έχουν λιγότερη πρόσβαση χωρίς βίζα σήμερα από ό,τι πριν από μια δεκαετία.
- Από το 2013, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) απέκτησαν πρόσβαση χωρίς βίζα σε επιπλέον 107 προορισμούς, ανεβάζοντας τα από την 56η στη 12η θέση της κατάταξης.
- Η Κολομβία ακολουθεί, πηδώντας από την 65η στην 37η θέση.
- Η Ουκρανία και η Κίνα συγκαταλέγονται στις 10 πιο βελτιωμένες κατατάξεις τα τελευταία 10 χρόνια.
Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των πιο ισχυρών και των λιγότερο ισχυρών διαβατηρίων διευρύνεται.
Ποιες χώρες έχουν τις πιο φιλόξενες πολιτικές θεωρήσεων
Μια νέα κατάταξη, ο Δείκτης Ανοιχτότητας Henley, αποκαλύπτει ποιες χώρες έχουν τις πιο και λιγότερο φιλόξενες πολιτικές θεωρήσεων.
Τα μικρά νησιωτικά έθνη, τα αφρικανικά κράτη και η Καμπότζη συμπληρώνουν τις 20 πρώτες θέσεις.
Δώδεκα χώρες προσφέρουν είσοδο χωρίς βίζα ή βίζα κατά την άφιξη και στα 198 άλλα διαβατήρια στον κόσμο. Αυτά περιλαμβάνουν το Μπουρούντι, τα νησιά Κομόρο, το Τζιμπουτί, τη Γουινέα-Μπισάου, τις Μαλδίβες, τη Μικρονησία, τη Μοζαμβίκη, τη Ρουάντα, τη Σαμόα, τις Σεϋχέλλες, το Ανατολικό Τιμόρ και το Τουβαλού.
Οι τέσσερις χώρες στο κάτω μέρος της λίστας δεν επιτρέπουν την πρόσβαση χωρίς βίζα για κανένα διαβατήριο. Αυτές περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Κορέα, την Παπούα Νέα Γουινέα και το Τουρκμενιστάν.
Ακολουθούν η Λιβύη, το Μπουτάν , η Ερυθραία, η Ισημερινή Γουινέα και η Ινδία, που το καθένα παρέχει πρόσβαση χωρίς βίζα σε λιγότερες από πέντε άλλες εθνικότητες.
Το άνοιγμα ισοδυναμεί με πρόσβαση;
Οι δύο δείκτες δείχνουν ότι το υψηλό άνοιγμα δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με υψηλή πρόσβαση χωρίς βίζα στις χώρες.
Ωστόσο, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα -και οι δύο σχετικά ανοιχτές- έχουν αναρριχηθεί στον Δείκτη Διαβατηρίων, ενώ οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν υποχωρήσει στον Δείκτη καθώς το άνοιγμα τους παραμένει στάσιμο.
Οι κάτοχοι αμερικανικών διαβατηρίων μπορούν να έχουν πρόσβαση σε 184 από τους 227 προορισμούς χωρίς βίζα, ενώ μόνο σε 44 άλλες εθνικότητες παρέχεται πρόσβαση χωρίς βίζα στις ΗΠΑ. Τα κράτη της ΕΕ παρέχουν προνόμια χωρίς βίζα σε περισσότερες από διπλάσιες πολιτείες από τις ΗΠΑ.
Η Αυστραλία , ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία συμπληρώνουν τις πέντε κορυφαίες χώρες με τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της ταξιδιωτικής ελευθερίας που απολαμβάνουν και της πρόσβασης χωρίς βίζα που παρέχουν σε άλλες χώρες.
Οι χώρες που είναι πιο ανοιχτές αλλά διαθέτουν τα λιγότερο ισχυρά διαβατήρια περιλαμβάνουν τη Σομαλία, τη Σρι Λάνκα, το Τζιμπουτί, το Μπουρούντι και το Νεπάλ.