Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η καλύτερη χώρα στον κόσμο για ταξίδια το 2024 είναι οι ΗΠΑ που “μαζεύει και όλο το χρήμα” από τουρισμό, σύμφωνα με έκθεση από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

Η μελέτη ανέλυσε από τον Δείκτη Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (TTDI) και η κατάταξη καθορίζεται από ένα ευρύ φάσμα κριτηρίων, όπως οι υποδομές, οι φυσικοί πόροι, η βιωσιμότητα, η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού και οι ανταγωνιστικές τιμές.

Τα στοιχεία του WEF επικεντρώνονται τουριστικές εταιρείες όπως ξενοδοχεία, αεροδρόμια, αξιοθέατα, αεροπορικές εταιρείες και συναφείς επιχειρήσεις.

Η Ευρώπη προηγείται

Έξι από τις 10 κορυφαίες χώρες του καταλόγου βρίσκονται στην Ευρώπη, με την Ισπανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση συνολικά.

Η έκθεση αποκαλεί την ήπειρο «ανθεκτικό προορισμό με ισχυρές ενδοπεριφερειακές ταξιδιωτικές ροές» και της δίνει υψηλή βαθμολογία για τη συνδεσιμότητα με τα τρένα.
Υπάρχουν επίσης πόντοι για την ύπαρξη ισχυρών οικονομιών, την καλή θέση του ευρώ και της λίρας και την πιθανότητα οι Ευρωπαίοι να ταξιδεύουν περισσότερο που σημαίνει ότι ξοδεύουν χρήματα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Γαλλία σημειώνει υψηλή βαθμολογία, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση συνολικά. Η χώρα γνωρίζει ότι τα βλέμματα του κόσμου στρέφονται πάνω της ενόψει των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι φέτος.

Ένας άλλος παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη είναι η δυναμική πολλών ευρωπαϊκών διαβατηρίων. Κάθε χρόνο, ο Henley Passport Index, κατατάσσει τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου και τα στοιχεία έχουν συμπεριληφθεί στην έκθεση του WEF.

Για το 2024, έξι χώρες μοιράζονται την πρωτιά, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Ισπανία. Πέντε από αυτές τις χώρες εμφανίζονται στην πρώτη 10άδα του WEF, με τη Σιγκαπούρη να καταλαμβάνει την 13η θέση.

Το σκηνικό στην Ασία

«Το 2024, η παγκόσμια τουριστική ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί από τη συνεχιζόμενη ικανοποίηση της ανεκπλήρωτης ζήτησης και την ανάπτυξη στις μεγάλες αγορές σε Ασία μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και μετά από καθυστέρηση σε σχέση με άλλες περιοχές», αναφέρει η έκθεση.

Αυτό ισχύει σίγουρα στην Ιαπωνία, την τρίτη χώρα της φετινής χρονιάς, η οποία βιώνει μια τουριστική έκρηξη μετά την επαναλειτουργία της μετά την πανδημία.

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια διεθνείς ταξιδιώτες ανά μήνα πήγαν στην Ιαπωνία τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο του 2024. Περισσότεροι αναμένεται να επισκεφθούν την χώρα στις καλοκαιρινές διακοπές.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα, που βρίσκεται στην όγδοη θέση, έχει κάνει τους τελευταίους μήνες κάποιες κινήσεις για να διευκολύνει τους τουρίστες να την επισκεφθούν. Τον Μάρτιο, έπαψε να απαιτεί βίζα για τους κατοίκους αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιρλανδία, η Ελβετία και οι Κάτω Χώρες.

Είναι επίσης πιο εύκολο από ποτέ για τους Αμερικανούς να επισκεφθούν την Κίνα, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να προσκομίσουν δρομολόγιο ή απόδειξη κράτησης ξενοδοχείου για να αποκτήσουν ταξιδιωτική βίζα.

Αμερικανική πρωτιά

Ενώ οι ΗΠΑ είναι η μόνη βορειοαμερικανική χώρα στην πρώτη 10άδα, ο γειτονικός Καναδάς βρίσκεται λίγο έξω από την λίστα στην 11η θέση.
Σύμφωνα με το WEF, οι ΗΠΑ είναι μια «ώριμη» τουριστική αγορά, που σημαίνει ότι διαθέτει ήδη υποδομές για την υποδοχή των επισκεπτών, όπως αεροπορικές συνδέσεις που συνδέουν πόλεις και επιτόπια υποστήριξη, όπως ξεναγούς, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, δωμάτια ξενοδοχείων και χάρτες.

Το μέγεθος και το εύρος των ΗΠΑ τις βοηθούν πραγματικά να ξεχωρίζουν. Προσφέρουν μεγάλη ποικιλία επιλογών στους ξένους ταξιδιώτες από εθνικά πάρκα μέχρι μεγάλες πόλεις και υπέροχες παραλίες.

Ωστόσο, ένας κίνδυνος ελλοχεύει. Υπάρχει πιθανότητα οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τουρισμό. Όπως σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο, η πανδημία έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να φύγουν άνθρωποι από τις επιχειρήσεις φιλοξενίας για να εργαστούν αλλού.

Προορισμοί και overtourism

Φαίνεται αδύνατο να δει κανείς έναν κατάλογο με τις πιο δημοφιλείς χώρες για τους τουρίστες χωρίς να αναγνωρίσει ότι σε ορισμένα μέρη ο overtourism  είναι το πρόβλημα.

Οι ΗΠΑ (στην πρώτη θέση) και η Κίνα έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι μεγάλες και έχουν πολύ χώρο που βοηθά στην εξάπλωση της ροής των επισκεπτών.
Ωστόσο, δεν είναι τόσο τυχεροί όλοι οι προορισμοί που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα.

  • Στην Ισπανία, η Βαρκελώνη ψήφισε να κρατήσει τα κρουαζιερόπλοια μακριά από το κέντρο της πόλης, ενώ οι πολίτες στα Κανάρια Νησιά έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον υπερτουρισμό.
  • Η Ιταλία, που βρίσκεται στην ένατη θέση, έχει επίσης δυσκολευτεί να ισορροπήσει την ακμάζουσα τουριστική αγορά της με τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων.
    Η Βενετία άρχισε να επιβάλλει τουριστικό φόρο εισόδου τον περασμένο μήνα και η βόρεια περιοχή του Μπολζάνο στο Νότιο Τιρόλο έχει περιορίσει τη χωρητικότητα των ξενοδοχείων της, επιτρέποντας την έναρξη λειτουργίας ενός νέου ξενοδοχείου μόνο εάν ένα άλλο έχει κλείσει.

Ποιες χώρες έχουν τα υψηλότερα τουριστικά έσοδα παγκοσμίως

  • ΗΠΑ
  • Ισπανία
  • Ιαπωνία
  • Γαλλία
  • Αυστραλία
  • Γερμανία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Κίνα
  • Ιταλία
  • Ελβετία