Χωρίς να έχουν καταφέρει να έχουν τον πλήρη έλεγχο της μετάλλαξης Όμικρον, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ελβετία, η Ιταλία και η Φινλανδία άρχισαν να θέτουν νέους κανόνες όσον αφορά τους περιορισμούς στην καθημερινότητα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών που πρώτες απέσυραν κάποια από τα αυστηρά μέτρα.

 

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να χαλαρώσουν μέσα στον Φεβρουάριο. «Θα πρέπει να συζητήσουμε εάν είναι καιρός να υιοθετήσουμε μια διαφορετική άποψη και να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε τους περιορισμούς ακόμη και με μεγάλο αριθμό λοιμώξεων».

 

Παρά το γεγονός ότι ο ιός εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς παγκοσμίως, το επίπεδο συναγερμού έχει πέσει, αναφέρει το πρακτορείο “Bloomberg”, τονίζοντας ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι πιο ανθεκτικά, λόγω του ότι η Όμικρον εμφανίζει πιο ελαφριά συμπτώματα σε σύγκριση με τις άλλες μεταλλάξεις και η πλειοψηφία προστατεύεται από τα εμβόλια.

 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος από τον Covid-19 δεν έχει περάσει και είναι πιθανό να εμφανιστούν στο μέλλον πιο επικίνδυνες παραλλαγές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέτρεψε τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν σταδιακά τα μέτρα όπου είναι δυνατόν, να συνεχίσουν όμως να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και τη χρήση μάσκας, ώστε να  αποτρέψουν την έξαρση του ιού.

 

Ωστόσο. η Γερμανία δείχνει να αποστασιοποιείται από την τακτική αυτή, αρνούμενη να προβεί σε χαλάρωση των μέτρων σχετικά με την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών σε δημόσιους χώρους.

 

Το ίδιο παράδειγμα ακολουθεί και το Βέλγιο, το οποίο τηρεί ακόμη την υποχρεωτική εξ αποστάσεως εργασία και περιορισμούς στους χώρους εστίασης. Σύμφωνα με τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, τα ποσοστά των νοσηλευόμενων θα μειωθούν τόσο ώστε να οδηγήσουν σε χαλάρωση μέσα στον Φεβρουάριο.