Η Δανία, η Ελβετία και η Φινλανδία κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις στην Έκθεση Παγκόσμιας Ιθαγένειας 2023, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Η εν λόγω Έκθεση κατατάσσει 188 χώρες σε πέντε βασικά κίνητρα που ορίζουν την ιθαγένεια για τον παγκόσμιο πολίτη.

Δημοσιεύτηκε από την CS Global Partners, την κορυφαία εταιρεία παροχής συμβουλών στον κόσμο για κυβερνήσεις και επενδύσεις για τη μετανάστευση.

Ειδικότερα, παρουσιάζει τον Παγκόσμιο Δείκτη Ιθαγένειας (WCI), ένα καινοτόμο εργαλείο που ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση για την ταξινόμηση των ιθαγενειών του κόσμου σε πολλαπλές διαστάσεις.

Τα κριτήρια περιλαμβάνουν τους εξής τομείς :

  • Ασφάλεια.
  • Ποιότητ Ζωής.
  • Οικονομική Ευκαιρία.
  • Παγκόσμια Κινητικότητα.
  • Οικονομική Ελευθερία.

Ο Δείκτης Παγκόσμιας Ιθαγένειας είναι το προϊόν μιας ερευνητικής προσέγγισης που υπερβαίνει τις συνηθισμένες έννοιες της ισχύος του διαβατηρίου, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις διαφορετικές στάσεις σχετικά με τις βασικές πτυχές της ιθαγένειας.

Σε αντίθεση με άλλα εργαλεία αξιολόγησης, η κατάταξη του Παγκόσμιου Δείκτη Ιθαγένειας έχει σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζει την αξία της ιθαγένειας μέσα από το πρίσμα των ατόμων υψηλής καθαρής αξίας (HNWI) και της νεότερης γενιάς παγκόσμιων πολιτών: του μαζικού εύπορου πληθυσμού.

Η Έκθεση ξεχωρίζει από άλλες εκθέσεις του κλάδου, επειδή εξετάζει ποιες χώρες προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη για τους παγκόσμιους πολίτες, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο μετά την COVID-19 όπου όσοι έχουν τα μέσα αναζητούν συνεχώς μεγαλύτερες ευκαιρίες.

Φέτος, η Δανία έδιωξε την Ελβετία από την πρώτη θέση και σημείωσε τους υψηλότερους βαθμούς.

Η Ελβετία κατετάγη στη δεύτερη θέση και η Φινλανδία διατήρησε την τρίτη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Σημειωτέον, παγκόσμιες υπερδυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα δεν κατατάχθηκαν στην πρώτη δεκάδα, συμβολίζοντας μια σημαντική αλλαγή στο τι μπορούν να προσφέρουν απτά αυτοί οι οικονομικοί γίγαντες στην παγκόσμια ελίτ.