Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ιρλανδία και η Κύπρος θα εξακολουθήσουν να σφραγίζουν τα διαβατήρια σε ταξιδιώτες ακόμη και μετά την έναρξη λειτουργίας του Συστήματος Εισόδου/Εξόδου (EES).
To EES, αναμένεται να εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο λόγος είναι ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ιρλανδία δεν αποτελούν μέρος της Ζώνης Σένγκεν. Και ενώ η πρώτη δεν μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες ένταξης λόγω των συνοριακών της ζητημάτων με το άλλο μισό του, η τελευταία είχε αρνηθεί να ενταχθεί στην Σένγκεν από το 1985.

Το EES είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα πληροφορικής που αναπτύχθηκε πρόσφατα στην ΕΕ. Αυτό, θα παρακολουθεί τους ταξιδιώτες που εισέρχονται και εξέρχονται από τον χώρο Σένγκεν. Μεταξύ άλλων, το EES θα αντικαταστήσει τη σφράγιση διαβατηρίου, η οποία θα γίνει ψηφιακή.

Το σύστημα αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ τον περασμένο Μάιο του τρέχοντος έτους και αργότερα αναβλήθηκε για τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του, ο eu-LISA επιβεβαίωσε ότι η ημερομηνία κατά την οποία το EES θα τεθεί σε λειτουργία παραμένει άγνωστη.

Αν και δεν θα επηρεάσει ούτως ή άλλως την Ιρλανδία και την Κύπρο, το σύστημα, θα ισχύει για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, καθώς και οι δύο βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία ένταξης στον Χώρο Σένγκεν.